Finanční poradna serveru BP:
Úroky už budou jen růst


11. 09. 2017  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL – FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se obává další regulace přístupu k hypotékám. Tradiční regulace však v této věci v blízké budoucnosti nehrozí. Regulovat začnou vyšší úroky.

Finanční poradna serveru BP: Úroky už budou jen růst




ČNB nedostala do rukou nástroj, kterým mohla přímo ze zákona ovlivňovat rozhodování bank a podmínky pro udělování hypoték. Poslanci totiž rozhodli, že se touto otázkou už do voleb zabývat nebudou. I přesto nebudou hypotéky tak dostupné jako nyní. Proč?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám velkou obavu z dalšího omezování přístupu k hypotékám. Chápu sice, že hodně hypoték znamená také zvyšování cen bytů, ale na druhou stranu, proč máme být zrovna my znevýhodňováni, když ostatní už hypotéku za dobrých podmínek dostali, a mohli si tak pořídit byt, který si vybrali. Nepřipadá mi to tedy nijak fér. Slyšel jsem, že se budou hypotéky dál zpřísňovat, a že třeba už nebude možné dostat hypotéku, když nebudu mít našetřeno polovinu ceny nemovitosti. Je to pravda? Za takové situace bych totiž za každou cenu chtěl vyřídit hypotéku co nejdříve, protože pak by hrozilo, že už se jí nedočkám nikdy. A v nájmu do konce života opravdu žít nechci. Řekněte mi upřímně, kdo má možnost si ušetřit polovinu ceny bytu v Praze, tedy několik milionů korun?

Odpověď odborníka:

Informace správné nemáte, protože určitě se neuvažuje a zatím jsem ani neslyšel, že by se vůbec uvažovalo o podmínce poloviny naspořené částky ve vztahu k hodnotě nemovitosti. Zatím platí omezení na 90 procent hypotéky a tedy 10 procent naspořených prostředků. Reálnější ale je hypotéka do 80 procent, protože na vyšší úvěry či vyšší podíly úvěrů platí omezení do 15 procent objemu hypoték poskytnutých za rok bankou. Platí tedy že úvěry nad 80 procent jsou výrazně dražší, než hypotéky, kdy máte naspořeno alespoň 20 a více procent hodnoty nemovitosti. O vyšší podílu naspořených prostředků, jako podmínce poskytnutí hypotéky se tedy vůbec neuvažuje. Aktuálně také nebyl schválen zákon, který měl České národní bance umožňovat stanovení podmínek pro poskytování hypoték pro všechny banky. I nadále tak bude ČNB omezovat podmínky pro poskytování hypoték pouze formou doporučení, která ale banky až na výjimky poslouchají. Je navíc pravděpodobnější, že regulovat hypotéky začne ČNB prostým zvyšováním úroků, které se do budoucna plánují a které zvýší úroky jak u hypoték, tak u běžných úvěrů. Tím rovněž ČNB ochladí zájem o hypotéky.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Úroky už budou jen růst

Diskutovat (0)