Finanční poradna serveru BP:
Závazný je sazebník platný v době podpisu smlouvy, ale..


25. 02. 2019  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL – FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY. Čtenář se podivuje nad tím, že mu banka vyúčtovala vyšší poplatek, než činila jeho výše v době podpisu smlouvy o finančním produktu.

Finanční poradna serveru BP: Závazný je sazebník platný v době podpisu smlouvy, ale..




Platí přitom, že závazný je především sazebník banky, nebo podmínky platné v době podpisu příslušné smlouvy o zřízení finančního produktu. To ale nemění nic na tom, že banka může tyto podmínky v průběhu doby měnit. Se změnou sazebníku jsou ale spojeny určité povinnosti, které musí banka dodržovat.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na jednu jednoduchou věc. Udělal sem si v bance finanční produkt za nějž platím pravidelně poplatky. Banka mi ale nově tyto poplatky zvýšila. Napsali o zvýšení poplatků, ale já s tím nesouhlasím. Je teda pravda, že banka nemůže zvýšit nebo jinak změnit poplatek a podmínky, které jsem podepsal v době podpisu smlouvy, pokud s tím nebudu souhlasit? Vycházím z jednoduché logiky. Když sem produkt v bance zařizoval, platily nějaké podmínky, za kterých jsem to podepsal. Určitě sem to nepodepsal ve smyslu, že si bude banka poplatek kdykoliv měnit a ani o tomto možném zvyšování není v sazebníku ani zmínka. Proto si myslím, že když se zvýšením nebudu výslovně souhlasit, banka mi ho zvýšit jednostranně nemůže. To by přece bylo i nespravedlivé, aby si banka zvyšovala svévolně poplatky a já na to musel automaticky přistoupit. Já si přece taky nemůžu říct, že chci aby byl poplatek nižší, oznámil to bance a ta by to musela akceptovat. To je přece jasný nesmysl.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pravdu, že pro klienta i banku jsou závazné podmínky a sazebník platný v době podpisu dané smlouvy o zřízení finančního produktu. To ale není vše. Tyto podmínky se mohou v průběhu doby také měnit. Banka nemůže být vázána třeba podmínkami, které už v dané době vůbec neodpovídají situaci na trhu. Proto i banka má možnost změnit podmínky či poplatky. Musí však splnit zákonem stanovené podmínky. Předně musí své klienty o změnách v sazebníku, nebo v podmínkách výslovně informovat – dopisem, mailem, informací v internetovém bankovnictví. Dokonce jste sám výslovně uvedl, že Vás banka o změnách informovala a Vy tedy i o změnách víte. Určitě nemusíte podmínky či změny banky akceptovat. Zákon Vám dává možnost, pokud se změnami nesouhlasíte, odstoupit od smlouvy s bankou a to bez jakýchkoliv sankcí. Pokud tedy se změnou podmínek nesouhlasíte, oznamte to do stanovené doby bance a od smlouvy s bankou odstupte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Závazný je sazebník platný v době podpisu smlouvy, ale..

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více