Finanční poradna:
Úroky u hypoték do budoucna klesat už nebudou


27. 01. 2020  10:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Jak se budou vyvíjet úroky u hypoték? Vyplatí se kratší nebo delší fixace? Odpoví vám náš odborník.

Finanční poradna: Úroky u hypoték do budoucna klesat už nebudou




Úroky u hypoték i přes občasné výkyvy zatím spíše rostou. Oproti rekordně nízkým hodnotam před dvěma lety jsou vyšší o více než procento. Reálně už je velmi těžké, aby standardní klient získal hypoteční úvěr s úrokem nižším než 2,5 procenta.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den. Sjednáváme teď s přítelkyní hypotéku na byt. Bankéř nám předestřel některé možnosti na fixaci úrokové sazby u hypotéky. U delších fixací je úrok o několik desetin vyšší, než u kratších. Vůbec nevíme, co se nám tedy může vyplatit víc. Hypotéku rozhodně nebudeme splácet předčasně, takže s předčasným splacením nebo rychlejším splácením hypotéky rozhodně nepočítáme. Co si o tom myslíte?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dá se říci, že i přes mírně vyšší úrok se aktuálně vyplatí sjednávat delší fixace úrokové sazby, pokud je takový úrok pro klienta přijatelný. Není totiž pravděpodobné, že by úrokové sazby z krátkodobého či střednědobého hlediska klesaly. Právě úrokové sazby jsou poměrně nestabilní a bez zjevné příčiny buď krátkodobě klesají, nebo rostou. Trend posledních let a měsíců je však růst úrokových sazeb bezpečně na 2,5 procenta. V budoucnu navíc vidíme mnohem více rizik, které budou tlačit úrokové sazby výš, než okolností, které by mohly směřovat úrokové sazby opačným směrem.

Například ČNB bude mít zřejmě mnohem větší pravomoce na regulaci hypoték, což nižším úrokovým sazbám určitě nepřispívá. Dále se očekává zpomalení ekonomiky, které může způsobit problémy i bankám. Velkou nejistotou je také odchod Velké Británie z EU a další události způsobující nejistotu na finančních trzích.

 



Finanční poradna: Úroky u hypoték do budoucna klesat už nebudou

Diskutovat (0)