Fio banka v březnu registrovala rekordní prodeje Fio podílových fondů


09. 04. 2020  10:09     Tisková zpráva     komentáře (0)

Prostředky vložené do podílových fondů Fio investiční společnosti překonaly dosavadní maxima. Za jediný měsíc klienti nakoupili podílové listy za 44 milionů Kč.

 

Fio banka v březnu registrovala rekordní prodeje Fio podílových fondů




V průběhu března zaznamenala Fio investiční společnost rekordní objem prodejů nových podílových listů, když do spravovaných fondů přiteklo od klientů více jak 44 mil. Kč. Od začátku roku objem investovaných prostředků do fondů dosáhl více jak 107 mil. Kč a dramaticky převyšuje zpětné odkupy. Objem podílových listů, které klienti odprodali za první čtvrtletí, byl na úrovni necelých 11 mil. Kč. „Tato skutečnost potvrzuje, že současné turbulence a poklesy na finančních trzích podílníci vyhodnocují spíše jako zajímavou investiční příležitost pro dlouhodobé zhodnocení prostředků než důvod se z kapitálových trhů stáhnout,“ komentuje situaci portfolio manažer domácího fondu David Brzek.

Složité podmínky na trhu potvrzuje hned několik historických rekordů, které byly na jednotlivých akciových indexech v posledních měsících zaznamenány.  Indexy v USA prošly historicky nejrychlejším poklesem o více jak 30 % z předchozích maxim, vybrané seance se zařadily na přední místa nejvýraznějších jednodenních pohybů a rovněž korekce zpět na vyšší ceny o více jak 20 % z posledních dní je jedním z nejdynamičtějších pohybů na amerických trzích za celou historii. Širší US index SP500 zakončil bouřlivý první kvartál letošního roku se ztrátou 20 %, globální MSCI World poklesnul o 21 %. V rámci strategie Globálního fondu a očekávaného vývoje byly v úvodu roku investice částečně alokovány do defenzivnějších titulů, které poklesům odolávaly podstatně lépe. S nejvýraznějšími poklesy se naopak postupně navyšovaly pozice ve velkých strategických firmách. „Uplatňovaná strategie a řízení struktury portfolia přinesla podstatně lepší výsledek než u hlavních světových indexů a kurz Fio globálního akciového fondu za první kvartál oslabil „pouze“ o 16 %. Domnívám se, že struktura portfolia je aktuálně dobře připravena na následující nadále nelehké období vzpamatovávání se z globální pandemie a ekonomického šoku a naše strategie bude nadále přínosem pro dlouhodobé zhodnocování prostředků našich klientů,“ hodnotí uplynulé týdny i s výhledem do budoucna Lukáš Brodníček, který se stará o Fio globální akciový fond.

Fio fond domácího trhu zaznamenal výraznější pokles, když domácí akciový trh je z velké části reprezentovaný finančními institucemi, na které aktuální ekonomická nejistota dopadá výrazným způsobem. Rekordní příliv nových prostředků byl patrný však i u tohoto fondu a investoři i u domácích akcií z tohoto pohledu vnímají současnou situaci primárně jako investiční příležitost. Rovněž u Fio fondu domácího trhu byla ztráta nižší než u indexu PX, který reprezentuje výkonnost domácího akciového trhu.

 



Fio banka v březnu registrovala rekordní prodeje Fio podílových fondů

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36116331576

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905