Fond pojištění vkladů – na co se vztahuje a na co ne?


27. 02. 2011  14:04     BP.com     komentáře (0)

O tom, že jsou vklady v bankách ze zákona pojištěny, jsme vás již několikrát informovali. Ale neplatí to pro všechny bankovní produkty, na druhé straně existují i finanční nástroje, na něž se pojištění vztahuje, ačkoliv nejsou vedeny v bance.





Platí, že nejčastěji užívané bankovní produkty – tedy běžné účty pro fyzické osoby, spořicí účty a podnikatelské účty a účty firem – jsou pojištěny do výše 100 tisíc eur. Pokud by tedy vaše banka zkrachovala, máte nárok na vrácení všech finančních prostředků až do 2,5 milionu Kč, na tom, zda máte peníze uložené v Kč nebo cizí měně, nezáleží. Své peníze dostanete ze zákona zpět do 20 dní. Náhrada se vztahuje i na úroky připsané do doby úpadku banky, samozřejmě. Jedinou podmínkou je, že musíte mít u účtu uvedeny vaše identifikační údaje (nebo údaje firmy, které se bude pojištění vyplácet). Totožná pravidla platí i pro termínované vklady, vkladní knížky nebo depozitní certifikáty. Lidé jsou občas překvapeni, když se dozví, že jsou pojištěni i proti úpadku stavební spořitelny. Výše? Shodná, cca 2,5 milionu Kč (100 tisíc eur). Ještě větší úžas budí fakt, že Fond pojištění vkladů zabezpečuje i peníze vložené do kampeliček a družstevních záložen. Tyto subjekty nabízejí ve srovnání se spořicími či termínovanými účty bank výhodnější podmínky; nulové poplatky a několikanásobně vyšší zhodnocení peněz než v bance nejsou výjimkou. Ale vzpomínky na zmatky, které přineslo vytunelování některých kampeliček v 90. letech minulého století, jsou pro veřejnost největší bariérou ke vložení peněz do těchto ústavů. Není se čeho bát, do výše 100.000 eur vám nehrozí žádné riziko. SLUŽBA: Víte, kolik platíte za svůj účet? Spočtěte si to pomocí Kalkulátoru poplatků. Složitější je to u podílových fondů… Podílové fondy spravuje investiční společnost. Podíl na majetku ve fondu je ale váš a není majetkem investiční společnosti. Pokud správce zkrachuje, fond funguje dál, ČNB může rozhodnout o převedení fondu na jiného správce. Peníze by se k vám dostaly nejpozději do devíti měsíců od počátku likvidace investiční společnosti. Při krachu samotného fondu je ale majetek fondu nulový, tudíž má nulu i hodnota vašeho podílu. V takovém případě nedostanete nic. Rizika si musí být vědomi klienti, kteří zhodnocují peníze prostřednictvím penzijních fondů (ať již skrze banku nebo jinde),  v pojišťovnách, komoditních fondech a dalších investičních nástrojích. To je stejné, jako když obchodujete s akciemi nebo komoditami na vlastní. Záleží pouze na vaší volbě, nesete veškeré riziko. Prostřednictvím Fondu pojištění vkladů nejsou pojištěny ani vklady vedené v pobočkách zahraničních bank v České republice. Vklady u těchto poboček jsou zabezpečeny systémem pojištění vkladů v zemi, ve kterém má sídlo mateřská banka.

TABULKA: Pojištění jednotlivých produktů

Produkt Pojištěn: Ano / Ne Výše v Kč
Běžný účet ANO 100.000 €
Podnikatelský účet ANO 100.000 €
Spořicí účet ANO 100.000 €
Termínovaný vklad ANO 100.000 €
Penzijní fondy NE  -
Účet v družstevní záložně ANO 100.000 €
Účet v kampeličce ANO 100.000 €
Vkladní knížka ANO 100.000 €
Vklady u pojišťoven NE  -
Depozitní certifikát ANO 100.000 €
Stavební spoření ANO 100.000 €
Akciový fond NE  -
Podílové fondy NE
Individuální obchodování s akciemi NE  -
Individuální obchodování s komoditami NE  -
Finanční deriváty NE  -
www.bankovnipoplatky.com


Fond pojištění vkladů – na co se vztahuje a na co ne?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12593093120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více