Fondy se bojí o peníze a stejně tak by se měli bát občané


23. 07. 2012  01:15     Martin Kahoun     komentáře (0)

Investiční fondy evidentně začínají panikařit a nakupují se ztrátou státní dluhopisy. Až jejich správci ještě lépe pochopí podstatu současného světového finančního systému, investiční zlato už běžný občan nakoupí jen stěží. Cena zlata bude již někde zcela jinde a investiční zlato se stane opět doménou bohatých.





To, že procházíme obdobím rostoucí nedůvěry k finančním institucím je jasné. Nedůvěra roste s rostoucí informovaností o bankovních skandálech, nemravných zlatých padácích neúspěšných bankéřů a dokonce bankovních podvodech, kde hranice zákona byla daleko překročena. Poslední horká novinka o manipulaci klíčové úrokové sazby LIBOR, kterou si stanovují mezi sebou banky, vede dokonce až k centrální bance Velké Británie. U tohoto případu se jistě dočkáme ještě dalších odhalení a skandálů, které důvěře v bankovní sektor moc nepomohou.

.

VÍCE ČLÁNKŮ O ZLATĚ NALEZNETE ZDE!

.

V této souvislosti je velice zajímavá skutečnost, že přestože občané důvěru v banky ztrácejí, stále v nich drží většinu svých úspor. Centrální banky celého světa se totiž snaží ze všech sil, aby nesolventní komerční banky zásobovaly likviditou (penězi), které jim dávají téměř zadarmo a tak jim stále přifukují finanční nafukovací polštář pro dobu, kdy to občanovi konečně dojde a své úspory si přijde vybrat.

Občané samozřejmě většinou nerozumí fungování finančního systému, takže jejich rozpaky stran jejich financí jsou pochopitelné. Ti, kdo tomu rozumí již lépe, jsou správci investičních fondů a ti nám v posledních týdnech ukazují, že i oni jsou zcela bezradní. Jak si jinak vysvětlíte skutečnost, že fondy nakupují za svěřené prostředky německé, švýcarské, finské a rakouské státní  dluhopisy se záporným výnosem kolem -0,5%. Ano, za svěřené peníze nakupují něco, co jim ročně přinese garantovanou ztrátu kolem 0,5%. To jsou tak hloupí, že si neuloží své prostředky na běžný nebo spořicí účet u jakékoli české komerční banky, jako to dělají Češi? Nebo vědí něco více než my? Vsaďte na to, že jsou chytřejší než většina z nás a ví o něco více. Přesto však i oni jsou bezradní, když takto "investují". Na jednu stranu se jim člověk nemůže divit, vždyť jen v loňském roce zkrachovalo přes 750 amerických hedgeových fondů.

.

VYHRAJTE JÍZDNÍ KOLO ZA DVACET TISÍC!

.

Není ale fond jako fond a už se objevují takové, které bez skrupulí investují při každém propadu investičního zlata do posílení svých pozic. Proto se dno ceny zlata pomalu, ale jistě a neúprosně stále zvedá. Tento pohyb není pro kolísání měn a ceny zlata na první pohled zcela evidentní, ale je naprosto neoddiskutovatelný. Podívejte se, co se stane ve chvíli, kdy cena zlata spadne na hranici kolem 1550 USD za trojskou unci. Ano, okamžitě do dvou dnů zase o 50 dolarů naroste. Chytré fondy a velcí investoři tam totiž nakupují. To jsou fondy, kde jejich správci jsou poučenější než ti, kteří ještě stále nakupují státní dluhopisy.

.

Nevím sice, kolik fondů opět letos zkrachuje, vím ale to, že ty, které mají ve svém portfoliu investiční zlato, to nebudou. Důvod je velice prostý a prozaický. Investiční zlato nikomu nic nedluží a samo o sobě představuje nejvyšší formu peněz. Těch pár tisíc let v této roli se začíná projevovat  a příležitost k získání vlastní zlaté rezervy nebude trvat věčně.



Fondy se bojí o peníze a stejně tak by se měli bát občané

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

46601746852

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812