FPV otestoval finanční instituce. Požadavkům na rychlé předání informací vyhověly všechny.


24. 01. 2012  15:31     FPV     komentáře (0)

Fond pojištění vkladů (FPV) v závěru roku otestoval u 34 finančních institucí schopnost zvládnout následky případného vyhlášení insolvence. Test se týkal zejména schopnosti předat data o klientech a jejich pojištěných vkladech FPV v přesném formátu, struktuře a v požadovaném čase. Všechny prověřované banky, záložny a stavební spořitelny požadavkům vyhověly a požadované informace byly FPV schopné předat nejdéle během osmi pracovních dnů.





Pokud nastane situace, kdy Česká národní banka oznámí, že je některá z finančních institucí spadajících do systému pojištění vkladů v platební neschopnosti, Fond pojištění vkladů musí dle zákona zahájit výplatu pojištěných vkladů nejpozději do 20 pracovních dnů od vyhlášení insolvence. „Během této doby mezi námi a zkrachovalou bankou musí dojít k poměrně rychlé, precizní a především dostatečně zabezpečené výměně dat o jejích klientech a jejich pojištěných vkladech,“ říká výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

 

Finanční instituce musí předat informace v požadovaném formátu Fondu pojištění vkladů na základě zákona o bankách do osmi pracovních dnů. A právě tento informační transfer byl v posledním čtvrtletí minulého roku v Česku vůbec poprvé testován u všech bank, záložen a stavebních spořitelen, jež do systému pojištění vkladů spadají. Výsledkem testu bylo zjištění, že všechny instituce jsou schopné požadavkům zákona vyhovět a Fondu pojištění vkladů data předat.

 

Testu se vzhledem k nedávnému termínu spuštění provozu nezúčastnila pouze banka Air Bank. V dalším kole testů už ale prověřována bude. Fond pojištění vkladů předpokládá, že stejný test bude probíhat pravidelně minimálně jednou ročně.



FPV otestoval finanční instituce. Požadavkům na rychlé předání informací vyhověly všechny.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16300728912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více