Francouzské banky dostaly pokutu za výši poplatků


21. 09. 2010  17:02     ČTK     komentáře (0)

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž uložil 11 tamním bankám pokutu v celkové výši 384,9 milionu eur (asi 9,5 miliardy Kč). Pokutovány jsou největší banky včetně Société Générale, která mimo jiné vlastní i českou Komerční banku.





Pokuta je za to, že se zmíněné banky dohodly na účtování stejného poplatku při zpracování šeků. Finanční domy se k pokutě zatím nevyjádřily. L'Autorité de la concurrence zjistil, že banky si dohodly poplatky u 80 procent šeků, které ve Francii obíhaly od ledna 2002 do července 2007. Od roku 2002 bylo přitom zavedeno hotovostní euro a systém vypořádání šeků mezi bankami se zautomatizoval. Všech 11 bank podle zjištění úřadu účtovalo za zpracování šeku shodně 4,3 centu (asi 1 Kč).

Banky se mohou proti pokutě za sjednocení cen za zpracování šeků odvolat, nejprve ale musejí pokutu zaplatit. Vedle Société Générale dostala pokutu i banka Crédit Agricole, BNP Paribas, HSBC, Banque de France nebo BPCE. Úřad pokuty rozdával podle toho, jak velký podíl na trhu zpracování šeků každá z bank má. Největší pokutu 100 milionů eur tak uložil bance Crédit Agricole a její součásti LCL.

Mluvčí BNP Paribas řekla, že banku pokuta překvapila. Poplatky za zpracování šeků byly podle ní považovány za přechodné opatření, které bylo naprosto transparentní a pod kontrolou úřadů.

Ústav BPCE, což je mateřský podnik banky Natixis, dostal od úřadu pokutu 91 milionů eur, BNP Paribas odchází s pokutou 63,3 milionu eur. Bance Société Générale a její součásti Crédit du Nord úřad vyměřil pokutu 60,4 milionu eur, britská HSBC musí zaplatit devět milionů eur. Kromě podílu na trhu bral úřad v úvahu i to, jak se banky chovaly v minulosti. Za prohřešky podobného charakteru už v roce 2000 dostalo pokutu šest bank, mezi nimiž byly i BNP Paribas, Crédit Agricole a Société Générale. Tehdy šlo o dohodu, která se týkala hypoték.

Úřad zkoumá také poplatky, které si banky účtují za používání platebních karet. Verdikt by měl být vynesen v příštím roce.

Zatím největší pokuta, jakou úřad pro hospodářskou soutěž ve Francii uložil, činí 534 milionů eur (asi 13,2 miliardy Kč). Je z roku 2005 a úřad ji tehdy udělil mobilním operátorům Orange, SFR a Bouygues Telecom. Podniky si nedovoleně vyměňovaly informace o klientech a o tržním podílu.

Evropská komise ve své studii z roku 2009 označila Francii za zemi, která patří k největším hříšníkům, pokud jde o výši bankovních poplatků v zemích Evropské unie. Vysoké jsou podle EK ve Francii poplatky hlavně za používání debetních karet.

 



Francouzské banky dostaly pokutu za výši poplatků

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16495451648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více