FT:
Nová bankovní daň zkrouhne zisky bank až o 25 %


12. 01. 2011  13:11     BP.com     komentáře (4)

Nová bankovní daň může mít na některé banky zdrcující dopad. Informoval o tom pondělní deník Finacial Times. Největší díl zisku před zdaněním odepíše francouzská Credit Agricole.





Bankovní daně v Evropské unii finanční ústavy připraví až o čtvrtinu zisků, jak informoval deník Finacial Times v úvodu tohoto týdne. Daň, kterou ratifikovalo již deset zemí: Velká Británie, Německo, Francie, Belgie, Dánsko, Kypr, Rakousko, Portugalsko, Maďarsko a Švédsko, má zabránit dopadům na veřejné finance, potažmo daňové poplatníky.

Největší dopad by nové regulační opatření, které dle zastánců posílí finanční sektor a eliminuje morální hazard, mělo mít na francouzskou Crédit Agricole. Ta by podle zmiňovaného deníku měla přijít až o 24 procent zisku před zdaněním. Podobně tvrdě dopadne na nizozemskou bankovní skupinu ING, ta by skrze tuto regulaci odepsala 21 procent zisku před zdaněním. Danske Bank by odepsala 15 procent zisku, píše FT.

Systém zdanění se nicméně v každé ze zemí liší, zpráva EU však počítá s tím, že v průměru zasáhne zhruba 0,05 procenta bankovních pasiv (závazků). V některých zemích to ale bude více. Velká Británie počítá se zavedením bankovní daně už v letošním roce, má mít dopad na 0,075 procenta celkových pasiv.

Česká republika se ke státům, které zavedení této daně akceptovaly, rozhodně nepřidala. A ani to nemá v plánu. Centrální bankéři České národní banky v čele s guvernérem Miroslavem Singerem dlouhodobě patří mezi nejtvrdší kritiky této nové regulační vlny, tzv. postlehmanbrotherovské regulace.



FT: Nová bankovní daň zkrouhne zisky bank až o 25 %

Re: Re:
Ja nenapsal nic o Cechach... :)...
Re:
připadá Vám, že by se něco takového dělo v česku? pokud dobře vím a dobře jsem četl, tak ČNB je zása...
Re: Ztrata zisku
To jste rekl presne, klienti to zaplati. Staci par zmen v pasmovym uroceni, nejaky ten novy poplatec...
"Ztrata" zisku
No a schvalne koho banky podoji, aby se jim zisk srovnal? :-(...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12628277920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více