Fyzická dostupnost bank se zhoršuje. Infolinky a bankomaty drží standard


16. 07. 2015  13:44          komentáře (0)

Někdy má banka zavřeno a někdy je prostě moc daleko. Taková zjištění má za sebou asi každý. Pro ty, kdo rádi jednají s bankou osobně, máme špatnou zprávu. Proces snižování počtu poboček, resp. zkracování otevírací doby bankovních domů, totiž s ohledem na vývoj posledních let neskončil. Rovněž to potvrzují aktuální data analytické agentury Datank, která jsou zpracovávána v rámci výzkumu Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna 2015. Partnery výzkumu jsou společnosti KPMG Česká republika společně s IBM Česká republika.

Fyzická dostupnost bank se zhoršuje. Infolinky a bankomaty drží standard




Ve srovnání s rokem 2014 má hned osm z jedenadvaceti hodnocených bank kratší otevírací dobu. Rozsah otevírací doby se v tomto případě měří v rámci týdne a poboček nacházejících se v krajských městech. Nejrozsáhlejší otevírací dobou disponují pobočky Air Bank, které mají otevřeno sedmdesát čtyři hodin týdně. Prvenství v dílčím hodnocení dosáhla banka především kvůli tomu, že její pobočky mohou klienti navštěvovat i v sobotu a v neděli. Na pomyslném druhém místě je s odstupem pouhých tří hodin ING Bank N.V. Další bankovní instituce jsou daleko za první dvojicí. Třetí Equa bank je pozadu o necelých dvacet hodin týdně.

K nejvýraznějšímu omezení došlo u ZUNO BANK AG a Equa bank, kde se průměrná týdenní otevírací doba snížila o šestnáct, resp. dvanáct hodin. U šesti bank se průměrná týdenní otevírací doba poboček prodloužila, avšak nijak výrazně. Zhruba o jednu hodinu týdně.

Co se týče počtu poboček, je na vrcholu s velkým odstupem Era Poštovní spořitelna s více než třemi tisíci pobočkami po celé České republice.  Zde je však nutno zmínit, že Era Poštovní spořitelna poskytuje své služby také na pobočce České pošty. Na druhém místě je České spořitelna s šesti sty čtyřiceti čtyřmi a jako třetí v pořadí je Komerční banka, která má necelých čtyři sta poboček. V průběhu roku rozšířilo šest bankovních domů síť svých poboček, a to v průměru zhruba o více než tři pobočky. Stejné množství bank počet poboček zredukovalo. K nejvýraznějšímu poklesu došlo u Expobank CZ, která uzavřela deset svých poboček.

Vlastní nebo „vypůjčený“ bankomat

V celkovém počtu bankomatů nedošlo na území České republiky k výrazné změně. V letošním roce u nás naleznete 5 432 bankomatů oproti loňským 5 635 bankomatům. Pozorujeme tedy snížení počtu v řádu stovek, což je v kontextu celé ČR jen těžko postřehnutelné.

Nejpočetnější síť bankomatů má Česká spořitelna s počtem něco málo přes třináct set. Shodně se pak dělí o druhé místo Československá obchodní banka a Era Poštovní spořitelna, z nichž každá nabízí pro výběr přesně 908 vlastních bankomatů. Na opačném konci žebříčku jsou pak banky, které nemají žádné vlastní bankomaty. Patří sem třeba Equa bank, Expobank CZ, mBank S.A. nebo ZUNO BANK AG. Některé z nich ale nabízí nulový poplatek za výběr ze všech existujících bankomatů. Většinou je tato služba součástí nějaké varianty balíčku běžného účtu, nebo ji banka nabízí bez jakýchkoliv podmínek a pro všechny. To je případ Equa bank. „Dostupnost banky je často relativní. Například výběr ze všech bankomatů zdarma, který u nás několik bank nabízí, je pro klienta ve finále užitečnější než počet bankomatů. Klient nemusí rozlišovat mezi bankomatem vlastní a cizí banky a má tak k dispozici vlastně nejširší možnou síť.“ uvedla za analytickou agenturu Datank, Radka Krůtová

Nonstop se dovoláte, ale jen někam

Šest bank si za zvednutí telefonu operátorem nechá zaplatit. Pouze jedna z nich, konkrétně ZUNO BANK AG, ale nabízí nepřetržitý provoz a garantuje, že hlasová služba bude klientům k dispozici kteroukoliv denní i noční hodinu. Operátoři dalších pěti bank jsou k zastižení pouze 40 hodin týdně.

Jedenáct z jedenadvaceti hodnocených bankovních institucí má telefonní infolinku bezplatnou. Pouze u čtyř bank je ale operátor na druhém konci telefonu k dispozici nonstop. Jsou to Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Raiffeisenbank a Wüstenrot hypoteční banka. Není tedy překvapením, že v celkové dostupnosti jsou nejlépe hodnoceny právě tyto čtyři banky. V celkovém hodnocení si potom velmi dobře vedly také Era Poštovní spořitelna, Citibank Europe, GE Money Bank nebo mBank S.A. a UniCredit Bank.



Fyzická dostupnost bank se zhoršuje. Infolinky a bankomaty drží standard

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15749128480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více