GEEN Vstřícná banka:
Jak hodnotil Miroslav Zeman


30. 01. 2015  00:53     Redakce BP     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - HODNOCENÍ POROTCŮ V PROJEKTU GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA: Jak hodnotí porotci v projektu GEEN Vstřícná banka? Nic neskrýváme a všechna hodnocení jsou veřejná a průhledná. Proto vám je také přinášíme v našem seriálu.

GEEN Vstřícná banka: Jak hodnotil Miroslav Zeman




Porotce Miroslav Zeman je redaktorem serveru Bankovní Poplatky a současně také manažerem hodnocení GEEN Vstřícná banka. Bankovnictví a ekonomice se věnuje dlouhodobě. Současně tento porotce působí jako advokát, kde se také věnuje problematice bankovnictví, sporů v bankovnictví a dalšími finančními kauzami.

Jak hodnotil tento porotce naše banky ve třetím čtvrtletí roku 2014?

Air bank

Air bank oznámila vývoj svého nového produktu - refinancování hypotečního úvěru. Banka tak v nejbližší době nabídne možnost refinancování hypotéky u cizí banky. Pro banku to znamená další milník jejího rozvoje a vstupu do dalšího segmentu bankovních služeb.

K říjnu loňského roku také banka oznámila získání již 300 000 klientů. Jedná se o výrazný úspěch této banky. Nedá se nic dělat. Banka je hodně vidět, je dynamická, energická, nese si image banky pro mladé klienty. Právě mladí klienti jsou lidé, kteří neváhají změnit bez nostalgie starou banku za novou, lepší.

Banku také musíme pochválit za oblast vzdělávání a podpory vzdělávání v oblasti bankovnictví a finanční gramotnosti. V prosinci byly vyhlášeny výsledky a předány ceny v soutěži Ideální banka 21. století, která zaznamenala rekordní účast studentů i škol. Partnerem projektu byla právě Air Bank. Soutěže se aktivně zúčastnilo 172 studentů a 15 středních a vysokých škol. Soutěž pak korunoval večer s předáním cen a vyhlášením výsledků, kde vystoupili i herci z reklamy na Air Bank.

Citibank 

Tato banka dle svého prohlášení z tuzemského trhu odchází. Připomeňme, že se jedná z hlediska našeho hodnocení o dlouhodobě nejhůře hodnocenou banku.

Česká spořitelna

Českou spořitelnu musíme pochválit za podporu osob se zdravotním postižením, což je také jedna z důležitých součástí našeho hodnocení. Nadace České spořitelny tak vyhlásila cenu Floccus. Ta ocení jednotlivce i organizace zabývající se pomocí lidem vyloučeným ze společnosti.

V této souvislosti také oceňujeme umístění banky v soutěži TOP odpovědná firma, kde se banka umístila na 2 až 3 místě, jako banka bez bariér a banka vstřícná k OZP.

Oceněn byl i zajímavý nápad hypotéky přes facebook, kde banka zaregistrovaným osobám do určitého počtu zajistila nižší úrokové sazby a výhodnější podmínky u následně uzavřených hypoték. Zajímavý nápad jak motivovat klienty, aby se aktivně zajímali o produkty banky.

ČSOB

ČSOB se nesla ve třetím čtvrtletí 2014 na vlně svého projektu mobilních platebních terminálů pro řemeslníky a živnostníky. ČSOB a Era ve spolupráci s O2 jako první na českém trhu odstartovala ve třetím čtvrtletí komerční provoz přenosného platebního terminálu, který pomůže živnostníkům a obchodníkům zjednodušit platební styk se zákazníky i celkovou správu jejich financí. Z pilotního do komerčního provozu plynule přechází zhruba více než 500 podnikatelů.

Další novinkou této banky se stala tzv. předplacená karta. Plnohodnotná platební karta bez nutnosti vlastnit bankovní účet. ČSOB vyvinula platformu, díky které mohou firmy svým zákazníkům nabízet vlastní platební karty. Prvním klientem ČSOB v této oblasti je síť vybraných prodejen COOP. Předplacené karty, které v západní Evropě a USA rychle nabývají na popularitě, cílí především na lidi, kteří se nechtějí vázat.

Equa Bank

Equa Bank se ve třetím čtvrtletí věnovala hlavně refinancování půjček. Však se také jedná o aktivitu, která může bance přitáhnout klienty z konkurenčních bank. Equa bank přichází s nabídkou multimediálního tabletu Lenovo IdeaTab zdarma k refinancování půjčky s RePůjčkou. Nabídka se vztahuje na každého, kdo si do 7. prosince podá žádost o RePůjčku a do 21. prosince 2014 načerpá minimálně 50 000 korun. S RePůjčkou získají klienti garanci výhodnější půjčky a jako dárek k Vánocům i stylový tablet Lenovo IdeaTab.

Equa bank také zvýhodnila úrokové sazby u svých hypoték, kde nabídla úrokovou sazbu od 1,99 procenta.


Equa Bank se také umístila v soutěži a hodnocení ekonomického časopisu. Renomovaný světový časopis World Finance vyhodnotil Equa bank jako nejlepší retailovou banku v ČR pro rok 2014. Ocenění získala Equa bank za dlouhodobou kvalitní a transparentní práci při plnění přání a požadavků více než 100 000 klientů.

Fio banka

Fio banka je banka, která se velmi snaží. Jedná se sice o menší banku, vzniklou z bývalé družstevní záložny, ale rozsah produktů i nabídka unikátních služeb a produktů je na této bance velmi zajímavá. V našem hodnocení se banka dlouhodobě umisťuje na nejvyšších místech.

Fio banka získala již potřetí v řadě titul Bankovní inovátor v ocenění Hospodářských novin Nejlepší banka 2014 za nejlepší novinku na českém bankovním trhu. Zvítězila se svým účtem zdarma v 15 měnách.

Ocenit banku musíme i v oblasti vzdělávání. Banka toto dělá velmi zajímavým způsobem. Vzdělává hrou a praxí. Na českých a letos i slovenských vysokých školách byl zahájen projekt Studentbroker, ve kterém si mohou studenti vyzkoušet obchodování na světových burzách. V podzimním, již jedenáctém, semestru, se do projektu zapojí až 20 vysokých škol a univerzit z České republiky a Slovenska.

Fio banka také ve třetím čtvrtletí zlevnila platby v Eurech.
Fio banka také vylepšila kontokorentní úvěr k osobním i podnikatelským účtům. Nyní je možné vybírat ze tří různých tarifů podle potřeby klienta, přičemž u Tarifu 3 se neplatí žádný poplatek za přistavení kontokorentu ani jeho obnovu. Nově mohou o kontokorent žádat nejen stávající, ale i noví klienti.

GE Money Bank 

Čím se může ve třetím čtvrtletí roku 2014 pochlubit GE Money Bank? Především novým účtem, který je vyvinutý přímé na míru začínajícím podnikatelům. Nové firmy a začínající podnikatelé mohou využívat konto Genius Business Start. S ním za 19 Kč měsíčně získají standardní i řadu nadstandardních služeb bez dalších skrytých podmínek a bez požadavku na minimální obrat. Podnikatelský učet je určený pro právnické i fyzické osoby, které podnikají méně než dva roky.

GE Money Bank také zvýhodňuje podmínky svých úvěrových produktů, zejména spotřebitelských úvěrů, u nichž zlepšuje podmínky pro své klienty. Klientům, kteří budou řádně a včas splácet, GE Money Bank odpustí každou dvanáctou splátku. Nabídka platí pro Expres půjčky a Konsolidace půjček v minimální výši 100 000 Kč, které klienti uzavřou do konce roku 2014.

Banka také snižuje úroky u hypoték, čímž sleduje celkový trend v tomto segmentu.

Komerční banka 

Komerční banka ohlásila ve třetím čtvrtletí poměrně rozsáhlé změny svých poplatků. V novém sazebníku ruší Komerční banka celkem sedm poplatků, na které zaznamenala záporný ohlas ze strany klientů. Jedná se například o poplatek za rezervaci zdrojů u povoleného debetu na běžném účtu fyzických osob, poplatek za neuskutečněný výběr z rezervovaných prostředků na pobočce, za zřízení či změnu zmocnění pro Expresní linku KB nebo poplatek za žádost o archivní výpis podanou prostřednictvím elektronického bankovnictví. Poplatkové změny hodnotím celkově pozitivně.

Asociace malých a středních živnostníků ČR a Komerční banka uzavřeli smlouvu o partnerství. V jejím rámci se bude banka podílet na podpoře a projektech, které povedou k rozvoji podnikání v České republice.

Expobank - dříve LBBW 

Jedinou významnou změnou, která se u původně LBBW odehrála je změna názvu banky na Expobank a vstup ruského investora do této banky. Banka si tak začala budovat nový image. Doufejme, že se změna projeví i v konkrétní aktivitě této banky a v nových produktech.

mBank 

mBank přišla ve třetím čtvrtletí především s ohlášením změn svého poplatkového sazebníku. Z úprav je zřejmé, že banka jde cestou nasměrování klientů na produkty, které chce banka klientům nejvíce prodat. Naopak u nelukrativních či nákladných produktů banka poplatky zvyšuje. Celkově však koncept změn poplatků hodnotíme mírně pozitivně.

První změnou, které se úpravy týkají, je zavedení tří výběrů z bankomatu bez podmínek a bez poplatku. Klienti mBank tak mohou v jednom měsíci uskutečnit tři výběry hotovosti z bankomatu, aniž by platili jakýkoliv poplatek. Toto je velmi vstřícný přístup zaměřený na skutečné potřeby a požadavky bankovních klientů. Musíme hodnotit jednoznačně kladně.

Další významnou změnou je uplatnění poplatku za vedení platební karty k účtu u mBank. Poplatek bude činit 29 korun, ale pouze pro ty klienty, kteří ji nebudou aktivně využívat. Aktivním využíváním banka rozumí měsíční transakce v minimální výši 500 korun. Pokud tohoto objemu klient nedosáhne, nebo kartu vůbec nepoužívá, zaplatí za její vedení uvedený poplatek.

Jediným případem změny poplatků, který bance musíme zkritizovat, je uplatnění poplatku za zjištění zůstatku z bankomatu. Pokud si tedy klient nechá na bankomatu ukázat výši svého zůstatku, což je koneckonců při výběru velmi praktická informace, pak zaplatí poplatek 9 korun. Je zřejmé, že tuto službu chce banka pravděpodobně z důvodu nákladovosti odbourat a motivovat své klienty, aby si zůstatek účtu zjišťovali buď přes internetové bankovnictví, nebo přes nový mobil-banking. I přes výše uvedené, negativní na celé věci je i to, že daný poplatek byl mnoha desítkami tisíc klientů označen jako nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2012.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna je banka, která participuje na své větší a silnější matce, která tuto značku vlastní, tedy ČSOB. Nicméně nelze této značce vytknout pasivitu či identický přístup se svou matkou. Banka je navenek v podstatě originální a působí i svým vlastním image.

Ve třetím čtvrtletí se banka pochlubila zájmem o její nový produkt - svět odměn, kde v rámci využívání svých bankovních služeb, odměňuje své klienty. Svět odměn podle banky využilo 60 tisíc klientů, resp. členů. 

Banka také podporuje rozvoj obcí a to i svou anketou o starostu roku. Banka tak podporuje přirozenou soutěživost místních samospráv při správě obcí.

Raiffeisenbank 

Když se vás zeptám, která z bank má při sjednávání hypoték nejlepší služby a obsluhu, můžete si odpovědět sami. Raiffeisenbank. Ta se pochlubila svým nejlepším umístěním v průzkumu Market Vision.
Raiffka se také pochlubila dalším zlepšením a rozšířením své služby mobilního bankovnictví, které je také obecně velmi dobře hodnocené.

Banka také následovala trend bezplatných běžných účtů a jako jedna z posledních větších bank přišla s nabídkou účtu zdarma. Raiffeisenbank svou nabídku prémiových účtů rozšiřuje o nové eKonto SMART. Tento účet mohou mít klienti zcela zdarma, mezi bezplatnými účty přitom bude nabízet nadstandardní rozsah a kvalitu služeb.

UniCredit Bank

Banka se i nadále veze na vlně hypoték a stejně jako v druhém čtvrtletí zvýhodňuje své hypoteční úvěry. UniCredit Bank uvádí na trh nový hypoteční koncept „vše za cenu jedné“ pro nejžádanější hypotéky: tříleté a pětileté fixace a hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. Všechny uvedené hypotéky mají úrokovou sazbu ve výši 1,79 % p.a. Nabídka je platná od 3. listopadu jak pro Českou republiku, tak pro Slovensko a vztahuje se na nové bydlení a refinancování stávajícího. Atraktivní nabídku může využít pouze prvních 1000 klientů.

Banka se také rozhodla prosadit více na poli refinancování úvěrů. Pokud tedy budete chtít refinancovat úvěr prostřednictvím této banky, můžete dle informací banky ušetřit až 30 procent na měsíční splátce při zachování doby splácení. Upozorňuji na kouzelné slovíčko "až". U většiny klientů tomu tak zřejmě nebude.

Sberbank (Volksbank) 

Doménou Sberbank, tedy dříve Volksbank jsou výhodné úrokové sazby u spořících produktů. Těmto produktům se banka věnovala i ve třetím čtvrtletí tohoto roku. V období trvale klesajících úroků u bankovních vkladů drží na svém spořicím účtu již přes rok sazbu 1,63 % - nejvýhodnější na českém trhu. Klienti tuto skutečnost oceňují zrychlujícím se přísunem nových depozit, od začátku roku stoupl jejich objem o 36 %, v září banka otevřela nejvíce nových spořicích účtů za celou svou historii.

Banka také v tomto čtvrtletí nabídla spoření v cizích měnách, tedy v Eurech, dolarech i rublech. Spoření v rublech však určitě není v současné době hitem a asi moc úspor na těchto účtech ležet nebude.

Zuno 

Ani Zuno nechce zůstat mezi malými bankami pozadu, a hlásí se o svůj krajíc a porci klientů. Ve třetím čtvrtletí tak představila a realizovala kampaň na refinancování půjček.

Online banka Zuno, jediná banka bez fyzických poboček v Česku a na Slovensku, přichází s garantovanou nabídkou sníženého úroku při refinancování půjčky. Výměnu lze provést zcela online, bez návštěvy pobočky a bez nesmyslných poplatků.

 POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



GEEN Vstřícná banka: Jak hodnotil Miroslav Zeman

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor