GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, 5. díl


04. 07. 2013  01:42     VŠFS     komentáře (0)

Bankovnipoplatky.com mají v ruce zajímavou analýzu z dílny Vysoké školy finanční a správní v Praze, která se zabývá transfery finančních prostředků z tuzemského bankovního sektoru do zahraničí. Tuto analýzu vám postupně představíme. V minulém týdnu jsme začínali, dnes přinášíme pátý díl...

GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, 5. díl




.

PRVNÍ DÍL ZDE

.

DRUHÝ DÍL ZDE

.

TŘETÍ DÍL ZDE

.

ČTVRTÝ DÍL ZDE

.

Pokračování shrnutí

Z deskripce metodických postupů ve výročních zprávách sledovaných bank je totiž zcela zřejmé, že tyto požadavky se v posledních letech (zejména vzhledem k dopadu světové finanční krize) značně mění, a stávají se mnohdy velmi složitými. Dodržovat všechny standardy a jiné dnešní požadavky představuje pro banky značnou pracovní a finanční zátěž.

Z výročních zpráv všech sledovaných bank je patrné, že problém rozumného vybilancování vztahů mezi různými druhy rizik, která se nutně odráží ve tvorbě rezerv, opravných položek atd. byla ve sledovaném období cestou mezi Scyllou a Charybdou. Ani banky v ČR, vlastněné zahraničními matkami, se nebyly schopny s těmito problémy zcela vyrovnat. Je to patrné – mimo jiné – ze skutečnosti, že u sledovaných bank dochází k postupné absorpci ztrát, které byly způsobeny světovou finanční krizí. Z analýzy výročních zpráv sledovaných bank je patrné, že obtížné období jejich činnosti ani zdaleka není u konce.

S jistým uspokojením lze říci, že dohledová činnost ČNB byla dosud schopna bránit excesům, jichž nebyly ušetřeny některé jiné členské země EU stojící vně Eurozóny (např. Maďarsko). V důsledku změny bankovní strategie, restrukturalizace organizace apod. dochází k prodeji části majetku sledovaných, které jsou součástmi mateřských zahraničních bank, resp. bankovních skupin.

Z bilančních údajů sledovaných bank vyplývá, že v období let 2007-2011 skutečně u všech těchto bank docházelo k mnoha změnám objemu i hodnoty jejich finančních aktiv. Došlo např. k prodeji některých budov, které sledované banky původně využívaly ke svému podnikání. Většina údajů týkající se těchto skutečností není veřejně přístupná, jen poměrně malou část informací lze získat z veřejných pramenů. Spolehnout se na údaje z denního tisku je dosti riskantní, protože tyto údaje nemusí být správné a pravdivé. Jako příklad nepřesných zpráv lze uvést protichůdné údaje o ceně, za kterou byla prodána historická budova Živnobanky na Příkopě.

Analogické problémy však existují i u prodeje jiných finančních aktiv. Netransparentní jsou zejména propočty ztrát v oblasti obchodů s cennými papíry, některé měnové transakce apod.

Z těchto důvodů zde GREEN PAPER uvádí jako transparentní příklad změny vlastnické struktury Burzy cenných papírů v Praze, tj. prodeje akcií této burzy, které původně byly vlastnictvím čtyř zkoumaných bank.



GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, 5. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15534311680

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více