GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, ZÁVĚR


26. 07. 2013  00:11     VŠFS     komentáře (0)

Bankovnipoplatky.com mají v ruce zajímavou analýzu z dílny Vysoké školy finanční a správní v Praze, která se zabývá transfery finančních prostředků z tuzemského bankovního sektoru do zahraničí. Tuto analýzu vám postupně představíme. Po šestém dílu dnes přinášíme osmý, POSLEDNÍ DÍL.

GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, ZÁVĚR




.

PRVNÍ DÍL ZDE

.

DRUHÝ DÍL ZDE

.

TŘETÍ DÍL ZDE

.

ČTVRTÝ DÍL ZDE

.

PÁTÝ DÍL ZDE

.

ŠESTÝ DÍL ZDE

.

SEDMÝ DÍL ZDE

.

KAM MÍŘIL TENTO GREEN PAPER? ZÁVĚR

Nejdůležitějším momentem, na který GREEN PAPER na základě disponibilních informacích o čtyřech největších bankách v České republice a jejich dosavadní činnosti od poloviny prvního desetiletí 21. století obrací pozornost, je skutečnost, že poslední vývoj v bankovním sektoru členských zemí Evropské unie v sobě obsahuje některé prvky, který by v nikoli příliš vzdálené budoucnosti mohly začít ohrožovat křehkou cenovou a finanční stabilitu naší země.

V dnešních podmínkách, i přes sílící snahy mezinárodních institucí o vyšší transparentnost mezinárodních pohybů kapitálu, není k dispozici dostatek údajů, pomocí nichž by bylo možno přesněji „dešifrovat“ vlastnické poměry spojené s těmito kapitálovými pohyby.  Proto nutno pracovat s expertními odhady, jejichž spolehlivost bývá omezená. Je mimo veškerou pochybnost, že akcionáři všech 4 sledovaných bank získali během sledovaného období významné dividendy, o nichž lze předpokládat, že byly převedeny do zahraničí.

Dokud mohly sledované banky bez problémů udržovat poplatky za své služby na vyšší hladině než v mnoha jiných zemích EU, nemusely jejich zahraniční centrály nutně mít zájem na odčerpávání dosažených zisků z bank v ČR, kterých se krize vážněji nedotkla. Tento stav však nemusí mít dlouhé trvání, již proto, že v příštích letech významnější banky budou muset řešit otázku zvyšování kvality svého kapitálu, tvorbu nových druhů rezerv a ostatních požadavků, vyplývajících z naplňování požadavků dohody Basilej III.

Jiné potenciální formy transferu finančních aktiv sledovaných bank do zahraničí je nesnadné (a pro nedostatek přístupných údajů často neschůdné) prokázat.  Tím ovšem není řečeno, že by české úřady relevantními údaji nedisponovaly. GREEN PAPER pouze poukazuje na některé možnosti, jimiž lze legálně finanční aktiva transferovat do zahraničí; nelegální transfery nebyly zvažovány, avšak i jejich existenci lze předpokládat - mj. již vzhledem k „šedé“ ekonomice, stínovému bankovnictví a korupčnímu podhoubí, které v ČR dosud existuje.

V dnešní globalizující se ekonomice se jako kmitnutím kouzelného proutku potenciálni nebezpečí mohou doslova přes noc změnit v reálné ztráty. Pro český finanční sektor – nebude-li na existující nebezpečí dostatečně připraven – by důsledky mohly být až fatální.



GREEN PAPER aneb transfery z českých bank do zahraničí, ZÁVĚR

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15713974992

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více