Hodnocení bankovních novinek 2007 (www.idnes.cz)


07. 01. 2008  13:54     Běla Fialová     komentáře (0)

Projděte se spolu s námi uplynulým bankovním rokem 2007 a podívejte se, jaké novinky přinesla právě vaše banka.





Projděte se spolu s námi uplynulým bankovním rokem 2007 a podívejte se, jaké novinky přinesla právě vaše banka. Nepřipravte se o kvalitní produkty ani se nenechte napálit nekvalitními.

V průběhu roku 2007 jsme v tuzemském bankovnictví zaznamenali celou řadu novinek a úprav. Některé banky definitivně zmizely - např. Živnostenská banka - jiné se u nás naopak objevily - UniCredit Bank, či mBank. Bankovní domy se obecně snažily zajistit co možná nejvyšší bezpečnost bankomatů (instalace antiskimmovacích zařízení), snažily se rozšířit služby tzv. přímého bankovnictví, ale také obohatit svá produktová portfolia o řadu novinek především v úvěrové oblasti. Objevily se nové bankovní balíčky a ceníky většiny bank doznaly změn.

Pochopitelně nelze hodnotit všechny loňské novinky. Vybrali jsme proto jen ty, které se dotkly co možná největšího počtu klientů nepodnikatelů.

 

Bawag Bank

 

Zatímco se první měsíce roku nesly v duchu úvěrů, závěr roku svědčil spíše spoření. V lednu banka představila novinku v podobě hypotéky na hypotéku, tedy možnosti jejího přefinancování. V prosinci banka zase uvedla na trh svůj nový spořicí účet s výhodným úročením ve výši 3 % p. a. (nyní 3,33 % p. a.)

  Hodnocení analytika:  hypotéka na hypotéku     50 %
                                           spořicí účet                     100 %

Vysvětlivky: 0 % = nedoporučeno
                  100 % = doporučeno

 

Citibank


Nové spořicí konto Citibank představila v únoru. Stanovila přitom pro vklad hranici 100 tisíc korun. Toto omezení padlo nakonec v květnu, nicméně pomyslně zůstalo zachováno v souvislosti s možností získat běžný účet CitiOne (dnes Citi konto) zdarma. Největší novinkou roku v Citibank však bezesporu bylo zrušení poplatku za vedení kreditní karty Classic. Jako jediná banka tak od dubna nabízí kreditní kartu zdarma bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně až 3 doplňkových karet. Na podzim pak banka upravila i své běžné účty, neboť uvedla na trh balíček služeb "all inclusive" Citi konto s paušálním poplatkem 99 korun.

  Hodnocení analytika:  spořicí účet        50 %
                                           kreditní karta    100 %
                                           běžný účet          75 %

 

Česká spořitelna

 

Hned na počátku nového roku upravila svůj Servis 24 Česká spořitelna (dále jen ČS), a to tak, aby jej mohli využívat i ti, co nejsou klienty banky, ale jen jejích dceřiných společností. V únoru pak nabídla drobným českým investorům možnost investovat prostřednictvím vlastní dceřiné společnosti Reico do prvního realitního fondu u nás. Možná některé dosud neúspěšné žadatele o hypoteční úvěr potěšila i skutečnost, že od května nemusí při podání žádosti o hypotéku ČS dokládat své příjmy.

V druhé polovině roku se dočkali inovací i držitelé platebních karet. Zásadních změn totiž doznal věrnostní program ČS – tzv. Bonus Program. Ti, co chtějí získávat jakékoliv výhody z užívání platebních karet, se tak museli do konce roku nově zaregistrovat.

Dlouho očekávaný cash back přinesla ČS v létě (výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníka) a přišla s novým účtem pro privátní klientelu, tzv. Osobním účtem ČS, který zcela nahradil dosavadní bankovní balíčky. Klient si má díky tomuto účtu možnost vybrat a platit tak jen za ty služby, jež skutečně potřebuje.

Závěr roku patřil dalším úpravám Servisu 24, díky němuž uživatelé služby získali řadu nových funkčností. Všechny však nebudou do konce roku plně k dispozici, banka je od konce listopadu ověřuje v pilotním provozu.

  Hodnocení analytika:  Servis 24               75 %
                                           investice                75 %
                                           Bonus program   75 %
                                           cash back             50 %
                                           Osobní účet          50 %

 

ČSOB


Změny, jimiž se může pochlubit ČSOB, se v loňském roce nejvíce dotkly hypoték, osobních účtů a platebních karet. Od března banka garantuje pevnou výši splátky hypotečního úvěru, a to po celou dobu jeho trvání. Dále následovaly inovované balíčky služeb a nový sazebník. Ceník banka zjednodušila, například zavedla pouze 4 různé tarify za jednotlivé transakce.

Patrně největším "trhákem" ale bylo zavedení tzv. image platebních karet Visa Classic. Držitelé těchto karet si mohou libovolně vytvořit jejich design, například si na ni mohou umístit vlastní fotografii.

  Hodnocení analytika:  pevná výše splátky hypotéky   100 %
                                           běžné účty a ceník                       75 %
                                           image platební karty                   25 %

 

 

GE Money Bank

 

Nejvíce změn si GE Money Bank přichystala v úvěrech, osobních účtech a internetovém bankovnictví. Už v únoru představila nová "balíčková" konta Genius Active a Genius Active + a zájemcům o tyto geniální účty nabídla dokonce pomoc se změnou banky, resp. převodem jejich účtu. Brzy na to představila další produkt, tentokrát však mezi úvěry – refinancování hypoték neboli hypotéku na hypotéku.

Banka v polovině roku inovovala svou Internet Banku. Tu rozšířila o tzv. karetní servis (možnost sledovat prostřednictvím internetbankingu transakce realizované platebními kartami, a to jak debetními, tak kreditními). Své úvěrové portfolio také banka obohatila o Konsolidaci půjček zajištěnou nemovitostí.

Unikátní novinkou pak bylo zřízení zabezpečeného internetového chatu. Díky němu mohou stávající klienti banky, ale i anonymní uživatelé s GE Money Bank komunikovat. Zájemci tak rychle získají zcela konkrétní informace o svých záležitostech v bance, stejně jako požadované formuláře v elektronické podobě.

  Hodnocení analytika:  běžné účty                               75 %
                                           pomoc s převodem účtu      75 %
                                           hypotéka na hypotéku           50 %
                                           internetbanking                    100 %
                                           konsolidace půjček               75 %
                                           chat s klienty                         100 %

 

 

Komerční banka

Ani Komerční banka (dále jen KB) nestála v inovačním boji stranou. Na jaře představila svou Flexibilnítební karty. Na podzim připravila KB hypotéku 2 v 1 a hypotéku bez dokladování příjmů. banka nabídla možnost změny PINu prostřednictvím bankomatů, pak přidala i volbu vlastního designu pla hypotéku (umožňuje odložit či přerušit splácení úvěru podle potřeb klienta) a nové balíčky "vše v jednom" – Extra a Premium konto. V létě čekalo několik novinek na držitele platebních karet. Nejprve


  Hodnocení analytika: 
hypotéky                            100 %
                                           běžné účty                           75 %
                                           změny PINu                      100 %
                                           image platební karty         25 %

Celý článek najdete na:
http://fincentrum.idnes.cz/radime-ktere-lonske-bankovni-novinky-se-vam-vyplati-a-ktere-nikoliv-11i-/fi_osobni.asp?c=A080104_164808_fi_osobni_fib

 



Hodnocení bankovních novinek 2007 (www.idnes.cz)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12455089600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více