Home Credit vyšetřují ruské úřady


13. 07. 2008  12:14     Ondřej Soukup     komentáře (0)

Ruská federální antimonopolní služba obvinila Home Credit Finance Bank, patřící skupině PPF, z účtování skrytých poplatků za poskytnutí spotřebitelských úvěrů.





Ruská federální antimonopolní služba obvinila Home Credit Finance Bank (HCF Bank), patřící skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, z účtování skrytých poplatků za poskytnutí spotřebitelských úvěrů. Pokračuje tak tažení ruských úřadů proti klamavé reklamě bankovních domů.
Řízení proti HCF Bank, která je dvojkou na ruském trhu spotřebitelských úvěrů, bylo zahájeno na popud jednoho z konkurentů, uvedl zdroj z antimonopolního úřadu.
Podle úřadu měla banka neoprávněnou konkurenční výhodu, protože skrývala před klienty skutečnou cenu úvěru. "Na webových stránkách banky je napsáno, že je úvěr poskytován bezplatně, ale ve smlouvě s věřitelem je uveden poplatek ve výši 1,99 procenta z celkové výše úvěru," řekla deníku Kommersant vedoucí odboru kontroly finančních trhů antimonopolní služby Julija Bondareva.
Podle smlouvy o poskytnutí úvěru a vedení účtu na webových stránkách banky je "část poplatku za poskytnutí kreditu připojena ke každoměsíčním splátkám". Výše poplatku tam ale není uvedena a v call-centru Home Creditu ji odmítli novinářům sdělit.
"Poskytování nepravdivých informací o ceně úvěru klientům je porušením antimonopolní legislativy, a pokud to bude dokázáno, nařídíme bance zjednat nápravu a možná jí i uložíme pokutu", vysvětluje Bondareva. Členy komise, která bude posuzovat kauzu HCF Banky, budou i představitelé ruské centrální banky. Ti mohou zkoumat, zda nebyl porušen zákon, který od letošního června přikazuje bankám sdělovat klientům plnou cenu úvěru. Zdroje Kommersantu v centrální bance ale hovoří o tom, že zatím se jedná jen o porušení antimonopolní legislativy.
HCF Bank zatím kroky úřadů nekomentuje s tím, že dosud nedostala oficiální oznámení o vyšetřování. Zástupce šéfa právního oddělení Home Creditu Alexandr Gontarenko novinářům řekl, že "banka je otevřena konstruktivnímu dialogu s kontrolními orgány".
Není to první případ, kdy ruský antimonopolní úřad zasahuje proti nedostatečným informacím ze strany poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. V roce 2005 státní úřady uložily pokutu jedničce na trhu, bance Russkij standart. Ta pod tlakem centrální banky, obchodní inspekce a generální prokuratury v srpnu 2007 zrušila poplatky za zřízení úvěru. V listopadu 2007 zrušil poplatky u části svých produktů také Home Credit.
"Pokud iniciativu antimonopolního úřadu podpoří další státní orgány, může HCB Bank zopakovat případ Ruského standartu," cituje Kommersant Valerije Torchova z banky Avangard. Podle něj regulátoři sledují konkrétní cíl - vytvořit jednotné standardy, aby se věřitelé z řad fyzických osob mohli orientovat v nabídce bank. Některé ruské banky by mohlo zrušení poplatků ohrozit, Home Creditu by se to ale týkat nemělo.



Home Credit vyšetřují ruské úřady

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16439719584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více