Horským střediskům chybí silnější podpora cestovního ruchu


07. 02. 2018  21:16          komentáře (0)

Horská střediska by uvítala silnější pomoc v oblasti turistiky ze strany státu, v prvé řadě legislativu upravující podporu cestovního ruchu. Rozvoj lyžařských center rovněž brzdí přílišná byrokracie nebo nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, vyplývá z analýzy v rámci Indexu očekávání firem ČSOB.

Horským střediskům chybí silnější podpora cestovního ruchu




V tuto chvíli je největším problémem chybějící zákon na podporu cestovního ruchu, který je v zahraničí běžný,“ říká Zina Plchová ze SkiResortu Černá Hora – Pec. „Nejvíce nám v současné době komplikuje rozvoj složitá nebo nevstřícná a vůbec chybějící legislativa v oblasti podpory cestovního ruchu obecně,“ přidává se Martin Palán, ředitel pro obchod a rozvoj Sněžník.

 

Stát podle Ziny Plchové prostřednictvím svých organizací umožňuje uzavřít nájemní smlouvy na pozemky jen na osm let, což je z hlediska dlouhodobých investic nepříjemné. „Nájmy na dobu delší podléhají schválení ministerstva financí, v našem případě ještě po předchozím projednání na ministerstvu životního prostředí. To v současně době ztěžuje plánování jakýchkoliv dlouhodobých rozvojových projektů,“ uvedla.

 

Podle Petra Mandy, výkonného ředitele Firemního bankovnictví ČSOB, je u malých a středních podnikatelů návratnost investice klíčovým faktorem, když zvažují další růst. „Zejména s ohledem na charakter podnikání v horských střediscích a vysokých nárocích na těžkou techniku, která stojí desítky milionů korun, je potřeba uvažovat o návratnosti v horizontu například deseti let. Je proto dobré, aby legislativní podmínky umožňovaly takové podnikání vůbec rozvíjet.“

 

Čtyři pětiny z provozovatelů horských center uvedly, že do rozvoje svého podnikání v letošní sezóně investovaly, což postupně vede k tomu, že se stávají stále více konkurenceschopní se zahraničím. „Nadmořskou výšku ani počty kilometrů sjezdovek díky geografické poloze nezměníme, ale službami jejich rozsahem a kvalitou služeb již jsme na srovnatelné úrovni, “ poukázal Martin Palán.

 

Mezi projekty patří nové lanovky ve Špindlerově Mlýně, ve SkiResortu Černá hora-Pec, v Deštném nebo v Jeseníkách. Areály opět hlásí modernizaci svých zasněžovacích systémů. Pokračuje také modernizace související infrastruktury – zejména budování a rozšiřování parkovišť, zvyšování bezpečnosti na sjezdovkách nebo i vylepšení v provozu skibusové dopravy. Horská střediska zlepšují nabídku i v gastronomii. Renovují restaurace a rozšiřují stávající nabídku, například na Monínci nebo v Bublavě. Navíc si lyžaři mohou užít i občerstvení na sjezdovkách díky rostoucímu počtu Aprés ski barů. Na nové se mohou těšit například ve Špindlerově Mlýně.



Horským střediskům chybí silnější podpora cestovního ruchu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15720047872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více