Hrozí vám exekuce? Právník odpovídal na vaše otázky!


25. 09. 2007  09:37     Miroslav Roch     komentáře (911)

V České republice je nařízeno více než 300 tisíc exekucí. Při takto vysokém počtu případů se exekutoři, ale i ostatní státní orgány dopouštějí mnoha chyb. Často mohou být postižení i nevinní lidé. Je to daň za lepší vymahatelnost práva?





V České republice je nařízeno více než 300 tisíc exekucí. Při takto vysokém počtu případů se exekutoři, ale i ostatní státní orgány dopouštějí mnoha chyb. Často mohou být postižení i nevinní lidé. Je to daň za lepší vymahatelnost práva?

Ptali jste se právníka na své problémy s exekutory a s dluhy. Zde vám přinášíme odpovědi:

Své otázky můžete zadávat i do diskuse na tomto serveru, na všechny otázky týkající se úvěrů, poplatků a exekucí bude v tomto týdnu odpovězeno!

Otázka: Dobrý den, dluh 200,-Kč z roku 1998 na jízdném.Penále činí asi 500,- Kč a odměna za práci exekutora 7.700,- Kč. Je to vpořádku? Nebyla mi po celou dobu doručena žádná upomínka. Děkuji.

Mgr. Miroslav Zeman: Ano, v pořádku to je. Upomínka není nutná. Vychází se z toho, že každý by si měl uvědomovat své závazky, pokud jsou pohledávky oprávněné.

Autor: Ilona

Otázka: Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví. V tomto bytě mám trvale přihlášenou mou matku, se kterou ale nejsem ve styku už přes 2 roky a v mém bytě nebydlí.Mohl by exekutor vymáhat její dluhy u mě? A jakým způsobem by bylo možné se vyvarovat její exekuci?

Mgr. Miroslav Zeman: Základem by bylo aby se Vaše matka z bytu odhlásila, resp. aby si zařídila trvalé bydliště jinde. Exekutor pak nebude mít důvod domnívat se, že má matka ve Vašem bytě umístěny své věci a svůj majetek

Autor: Radka

Otázka: Dobrý den,měla jsme nájemníka,který bydlel v mém domě, udělal si dluhy, soud nařídil exekuce a exekutoři vychází ze staré adresy trv. bydliště (oni si prý informace nemusí aktualizovat). Kde mám hlásit změnu trv. bydl.,aby se to dozvěděli všichni exekutoři, kteří mají dluhy za nájemníka vymáhat?

Mgr. Miroslav Zeman: Především bych písemně, doporučeně oznámil exekutorovi, že dlužník na uvedené adrese již nebydlí a tudíž tam nemá ani trvalé bydliště ani žádný vztah k tomuto bydlišti. Navíc bych upozornil na fakt, že v daném bytě bydlí už jiný člověk a že tímto exekutora upozorňujete na následky, které mohou vzniknout z důvodu provedení exekuce u nového nájemníka nebo u vás.

Autor: Zdenka

Otázka: Žiji se svým přítelem v rodiném domku, který mi v loňském roce darovali rodiče. Přítel zde má trvalé bydliště. Pokud by u něj došlo k exekuci majetku, co by exekuce zahrnovala? Vztahovalo by se na to i zařízení rod. domu nebo třeba na celý dům, ikdyž neni vlastníkem.Děkuji

Mgr. Miroslav Zeman: O dům se vůbec bát nemusíte. Stejně tak se nemusíte bát ani o zařízení, pokud můžete prokázat vlastnictví k jednotlivým věcem. Např. účtenky, smlouvy, záruční listy apod. Teoreticky zde může dojít pouze k té nepříjemnosti, že toto zařízení exekutor označí a vy se budete muset domáhat vrácení věcí žalobou

Autor: Mirka

Otázka: Vážený pane Zemane,ráda bych se Vás zeptala-půjčila jsem v dobré víře po několika částech obnosy svému kamarádovi,ten se nemá nyní k navracení.Na všechny částky mám doklad, na první z nich smlouvu o pujčce.Nyní je s tímto člověkem obtížná komunikace-slíbí,že se dojede domluvit,slib nedodržel.Mirka

Mgr. Miroslav Zeman: V tom případě bych doporučoval dluh urychleně a rychle vymáhat, dokud je ještě nějaká šance získat peníze zpátky. Pokud máte zájem, kontaktujte mě na mailu uvedeném ve článku.

Autor: Jarda M

Otázka: Dcera kdysi nezaplatila pokutu v MHD a nyní po devíti letech se ozval exekutor a vůbec ho nezajímá ,že dcera je již sedm let vdána do ciziny a má tam trvalé bydliště a zde má všechno zrušeno.

Mgr. Miroslav Zeman: Doporučuji prověřit, zda nebyl dluh již promlčen

Autor: AlenaP

Otázka: Dobrý den,jsem rozvedená,žiji sama s dětmi.V době manželství uzavřel manžel smlouvu o půjčce na 18tis. Kč,o které jsem nevěděla.Půjčku nesplácí.Má již tři exekuce na plat.Exekutor mi nařídil splácet jeho dluh.Mám základní plat a manžel neplatí výživné.Má exekutor právo mi strhnout finanční dluh?

Mgr. Miroslav Zeman: Exekutor má právo strhnout Vám vše co přesahuje nezabavitelné minimum. Do toho minima se započítávají i vyživované děti. Tzn. že z uvedeného platu si můžete na výplatní pásce zkontrolovat kolik vyděláváte, kolik skutečně dostanete a kolik Vám bylo strženo.

Autor: já

Otázka: Může exekutor zabavit např. technické vybavení kanceláře, které je používáno k výdělku? PC, tiskárna a pod.

Mgr. Miroslav Zeman: Zde nastane otázka, zda uvedené zařízení je skutečně nutné k dosažení výdělku.

Autor: Pavel

Otázka: Dobry den,mam otazky : muze exekutor sahat na duchod .Kdyz bydlim v pronajmu a pronajaty byt je vcetne zarizeni. Muze neco exekutor sebrat z bytu a jak se proti tomu branit..staci notarsky zapis veci?, ale doklady na vsechny veci asi nebudou...Dekuji

Mgr. Miroslav Zeman: Pokud je Váš důchod dostatečně vysoký a částka přesahuje tzv. nezabavitelné minimum, pak může. Pokud je byt pronajatý i se zařízením, což ale musí být každý položka zařízení uvedena v nájemní smlouvě, resp. v nějaké inventarizaci či seznamu, na který se ze smlouvy odkazuje, pak tyto věci exekuovány být nemohou..Sepsat je exekutor sice může, nicméně žaloba by v tomto případě byla zcela zřejmě úspěšná

Autor: marcela

Otázka: jaký je postup v příp.,že mi v domácnosti byla provedena exekuce,kde jsem nebyla povinným a povinný v té době již nežil více než rok ve společné dom. podána excindanč. žaloba a věc není rozhodnuta soudem,ale exekutor dal již mé věci do veřejné dražby.kdo hradí ztráty.jak se odhaduje jejich výše?

Mgr. Miroslav Zeman: Zde bude záležet na konečném rozhodnutí soudu. Žaloba by v tomto případě měla mít odkladný účinek. Potřeboval bych znát podrobnější informace, abych mohl na Vaši otázku přesněji odpovědět. Obecně však pokud máte žalobu podepřenou důkazy o vlastnictví, pak bych viděl úspěch ve sporu vysoký a mohla by jste se domáhat náhrady škody, která Vám prodejem vznikla

Autor: Jana

Otázka: Dobry den,jsem rozvedena a jsem na materske,nemam zadny majetek.Muze my exekutor sebrat rodicovsky prispevek?

Mgr. Miroslav Zeman: Záleží jak bude rodičovský příspěvek v budoucnu vysoký. Při současné výši cca 7600,- Kč Vám exekutor nic nevezme, jelikož tato částka zřejmě odpovídá nezabavitelnému minimu . Pokud by jste však vydělala něco navíc, mohl by exekutor tuto částku již strhnout.

Autor: NIKY

Otázka: DOBRÝ DEN CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT MŮJ PLNOLETÝ SYN NEMÁ U MĚ TR.BYDLIŠTĚ MŮŽE EXEKUTOR JEHO PŘÍPADNÉ DLUHY VYMÁHAT PO MĚ ?DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ

Mgr. Miroslav Zeman: Nemůže

Autor: Anna

Otázka: Dobrý den,jsem rozvedená,žiji se synem.Před rokem se k nám přistěhoval můj přítel,ale nemá u nás trvalý pobyt(ten má jinde).Má úvěr u ČS,pošta mu chodí na moji adresu.Pokud by došlo k neplacení nebo k jeho úmrtí,jaký byl postup v případě exekuce?Děkuji.

Mgr. Miroslav Zeman: Pokud by došlo k úmrtí, pak by jste věci, které máte u sebe a byly ve vlastnictví přítele měla přihlásit do dědického řízení, z těchto věcí by se uspokojili, alespoń částečně závazky přítele a záleželo by na dědicích. Tím by záležitost skončila. Pokud by neplatil, hrozila by mu exekuce jako komukoliv jinému. Riziko, že by exekutor mohl přijít k vám domů je velmi nepravděpodobná

Autor: MARKETA

Otázka: Dobry den. Vnuk ma u sve babicky trvaly pobyt ale nezije tam a neme tam zadny majetek.Je zadluzeny a chodi mu dopisi od exekutora na adresu trva.pobytu. muzou zabavit jeho babicce majetek.

Mgr. Miroslav Zeman: Doporučuji, aby si vnuk změnil travalé bydliště. Nepředpokládám, že by exekutor obtěžoval starou babičku a považoval její věci za majetek vnuka. Nicméně jisté riziko tu být může. Doporučím babičce, aby pečlivě uschovávala doklady o vlastnictví jednotlivých věcí, které si pořídila či pořídí. Pokud je to jen trochu možné

Autor: Miroslav

Otázka: Jedna obec na me poslala exekuci za pokutu 2000 Kc, kterou jsem ovsem vcas uhradil a mam na to utrzek slozenky. Samosoudce me odsoudil a chteji mi strhnout 16000Kc ze stavebniho sporeni. Co mam delat, abych tomu zabranil, kdyz exekuce je neopravnena, koho a jak kontaktovat.Jake mohu chtit odskodne?

Mgr. Miroslav Zeman: Pokud Vás odsoudil samosoudce, předpokládám, že vydal Platební rozkaz, měl jste okamžitě podat odpor, ofotit ústřižek, ze kterého by bylo zřejmé, že jste zaplatil ještě před podáním žaloby a zaslat ho na soud. Platební rozkaz by byl zrušen a Vy by jste nic více neplatil.
Pokud jste ovšem zaplatil až po podání žaloby, a nařízení exekuce, pak je uvedená částka zřejmě oprávněná, protože jste platil po splatnosti, resp. po lhůtě, která Vám byla soudem stanovena k zaplacení..

Autor: superspeed

Otázka: měl jsem úvěr 30.000,- na elektoniku.
Přes 10.000,- jsem uhradil na splátkách .Několik měsíců jsem byl ve finanční tísni.Exekutor chce po mě 45.000,- za dlužné splátky a sám si účtuje přes 50.000,- . Je normální, že si bere více než je dlužná částka??
Pro mě jsoum exekutoři legální vyděrači..

Mgr. Miroslav Zeman: Ano i to je normální. Například při dlužné částce 500,- Kč je jen odměna advokáta přes 6000,- Kč u exekutorů je to obdobné. I pro vymožení nízké částky je třeba věnovat stejně času a stejné úsilý jako třeba u 10 000,- Korun, Pokud navíc provede exekutor exekuci např. exekucí movitých věcí, či jinou nákladnou exekuci může se částka vyšplhat do výše o které mluvíte

Autor: Vratislav Š.

Otázka: Syn bydlí v našem rodinném domě,má zde svůj byt i el.hodiny.Nyní mu byly odpojeny z důvodu neplacení elektřiny.Kdyby došlo k exekuci může exekutor zabavit i náš majetek?

Mgr. Miroslav Zeman: Záleží na charakteru domu. Pokud se skutečně jedná o byt, kde Váš syn bydlí a bude tam mít své věci, pak by měl exekutor provést exekuci pouze tam. Pokud však ale exekutor pojme podezření, že by Váš syn mohl mít své věci i u Vás (bavíme se pořád o jednom domě), pak mu nic nebrání, aby soupis majetku provedl. Kdyby takovou možnost neměl, neměla by taková forma exekuce smysl. Kdokoliv by si majetek přestěhoval k sousedovi a věřitelé by přišli naprázdno

Autor: bohunka

Otázka: Dobry den, zajimalo by mě kdy bude trestne, že exekutor z 1000 Kč udělá klidně 25 000,-Kč.Děkuji

Mgr. Miroslav Zeman: Trestné to nebude nikdy. Exekutor si vypočítává nebo měl vypočítávat odměnu dle zákona. Pokud účtuje něco jiného na co nemá nárok, pak máte možnost bránit se u soudu

Autor: Jarek

Otázka: Obávám se exekučního postihu pro dluhy na zdravotním a sociálním pojištění - jsem OSVČ.
Může mi exekutor "sáhnout" na můj vklad v investičním životním pojištění, které se chystám založit ? Děkuji za odpověď

Mgr. Miroslav Zeman: Samozřejmě může, stejně tak může exekutor zabavit naspořené prostředky ze stavebního spoření a další aktiva

Autor: JOJO

Otázka: Před lety jsem přišel o vše(barák,auto). Zustaly ještě dluhy, které splácím.Exekutoři vás potopí i s malým dluhem,vynásobí ho 100 ! Nyní se bojím o lidi, kteří mi pomohli postavit se na nohy.
OTÁZKA : Jak žít, když splácím tak, že mám pouze minimum (6500) a hyeny chtějí víc.

Mgr. Miroslav Zeman: Od nového roku bude existovat možnost řešení, pokud se dlužník s věřitelem dohodnou. Budete tak teoreticky mít možnost využít ustanovení o oddlužení. Jsou s tím však spojeny přísné podmínky

Autor: pe-la

Otázka: Ženě,která asi 8 let po splatnosti dlužila 50 tis.půjčených na směnku,exekutor sebral v r. 2004 z prodeje bytu 130 tis. a nebylo jí doručen žádný přehled o tom,z čeho se zabavená částka skládá.
Otázka zní: Kterým osobám je exekutor povinen doručit vyúčtování,jak byla částka použita?

Mgr. Miroslav Zeman: Exekutor by Vám na Vaši písemnou žádost měl vydat podrobné vyúčtování své odměny. Na řádné vyúčtování totiž máte nárok a pokud Vám nebylo doručeno, pak o něj oficiálně zažádejte.

Autor: cindirella

Otázka: muze se exekuce vztahovat i na druzstevni byt? Jsem clenem druzstva, byt neni zatim vykoupen do osobniho vlastnictvi, dosud se splaci anuita a z tohoto duvodu je tudiz byt stale majetkem SBD. Dekuji

Mgr. Miroslav Zeman: Ano, exekutor má možnost exekukovat i podíl v bytovém družstvu. Máte pravdu, že byt je majetkem družstva, nicméně exekuován není Váš byt, ale Váš členský podíl v družstvu, který ve Vašem vlastnictví je a na jehož základě byt užíváte

Autor: Láďa

Otázka: Jak se normální slušný člověk může bránit proti takovým chlívákům jako jsou někteří exekutoři, proti jejích aroganci.proč si myslí že si můžou všechno dovolit a nenesou za svoje jednání žádnou odpovědnost.Děkuji

Mgr. Miroslav Zeman: Je pravda, že se objevují excesy a pochybení exekutorů. Na druhou stranu pokud vezmete v úvahu počet případů, které exekutoři během jednoho roku řeší, pak se nejedná o velké číslo. Musíme brát také v úvahu, že určitá široká pravomoc exekutorů je v zájmu věřitelů, nikoliv dlužníků.

Autor: Honza-Olomouc-hleda pana Fialu

Otázka: Kvuli 300 kc pokute sem platil exekuci 6300,- z toho 3000 byla odmena pro pana exekutora :o(( Jednalo se o SOUDNÍ EXEKUTOR Mgr. Ing. Radim Opletal Pavelčákova 14, 772 00 Olomouc....Dle informaci s TV bylo jednani pana exekurora protizakone a dokonce nejaky pan FIALA vyhral soudni rizeni...

Mgr. Miroslav Zeman: K této záležitosti se nemůžu vyjádřit, protože nemám podrobnější informace

Autor: Benito

Otázka: Dobrý den, jak mohu zjistit, zda je výše odměny exekutora oprávněná? Je možné ji zpětně nechat prověřit? Pokud ano, tak kde, kým? Děkuji Vám

Mgr. Miroslav Zeman: Odměnu si můžete spočítat. Pokud jde o peněžní plnění, pak existuje tabulka + další náklady, které si exekutor může účtovat. Pokud máte zato, že exekutor nesprávně vypočítal svou odměnu, pak máte možnost ho na tuto skutečnost upozornit, a pokud to bude bez reakce, tak podejte žalobu. Je však třeba mít dostatečné důkazy pro svá tvrzení

Autor: optip

Otázka: syn má s manželkou - cizinkou trvalé bydliště v CR u rodičů a žijí většinu roku v cizině. Dokumenty o soudnim jednání o zaplaceni jeho drobného dluhu mu nebyly doruceny.Co je treba v teto veci udelat abychom se vyhli problemum s exekutory.

Mgr. Miroslav Zeman: Upozornit příslušný soud, resp. exekutora na nepřítomnost v místě trvalého bydliště a nahlášení jiné doručovací adresy. Jinak se předpokládá, že se Váš syn nachází na místě trvalého bydliště. Nedoručení pak nemá za následek neplatnost úkonu

Autor: bilaz@seznam.cz

Otázka: Náš syn,který bydlí s námi v našem domě,již čtyri roky nikde nepracuje,a nepodílí se ani na nákladech na bydlení a jídlo.Asi nechodí na úřad práce ,na otázky neodpoví.Prosím Vás poraďte mi jestli v případě,že má někde dluhy,na pojištění nebo někde jinde, se náš dům vztahuje exekuce

Mgr. Miroslav Zeman: Na váš dům se rozhodně exekuce nevztahuje. Jinou otázkou je, že pokud má Váš syn ve Vašem domě trvalé bydliště a exekutor může předpokládat, že se v domě nacházejí jeho věci, může Vás navštívit, s tím, že během inventarizace movitých věcí, označí i věci ve Vašem vlatnictví. Lze se pak bránit vylučovací žalobou a musíte prokázat vlastnictví věcí.

 



Hrozí vám exekuce? Právník odpovídal na vaše otázky!

PANE PAUL DĚKUJI ZA ÚSPĚŠNOU PŮJČKU, KTEROU JSTE MI POSKYTLI. email zde:paulisagoodloangive11@gmail.com
Nemohl jsem uvěřit online půjčce, dokud jsem ji nepotvrdil, a byl jsem velmi šťastný, když jsem ji...
PANE PAUL DĚKUJI ZA ÚSPĚŠNOU PŮJČKU, KTEROU JSTE MI POSKYTLI. email zde:paulisagoodloangive11@gmail.com
Nemohl jsem uvěřit online půjčce, dokud jsem ji nepotvrdil, a byl jsem velmi šťastný, když jsem ...
Garanti nabídka pujcky
Dobrý den. Jsme pujcky Garanti. Jsme cestní a spolehliví veritelé. Poskytujeme pujcky za jasných a s...
Garanti nabídka pujcky
Dobrý den. Jsme pujcky Garanti. Jsme cestní a spolehliví veritelé. Poskytujeme pujcky za jasných a s...
Garanti nabídka pujcky
Dobrý den. Jsme pujcky Garanti. Jsme cestní a spolehliví veritelé. Poskytujeme pujcky za jasných a s...
Exekuce
Dobry den. Uz 15 let ziji v Anglii a ceska pojistovna ted na me vydala exekuci pomalu na 317.000 kc....
Exzekuce
Mám auto psané na známého a tomu teď přišla exzekucea exzekutor chce zabavit auto co mohu delat...
dregbedcaster@gmail.com
Ruben Eva S ex jsme se rozešli před 5 měsíci a to už jsem byla těhotná. Oba se milujeme a byl to ...
Auto na Leasing
Dobrý den. Může my jiní exekutor ''Z jiné pohledávky'' zabavit, vozidlo nebo jej vyžadovat?? které ř...
how i got my ex back
Před několika týdny jsem si začala všímat podivného chování svého manžela a zjistila jsem, že můj ma...
Diskutovat (911)