Hyde park - 127 místo na světě. Česko je skutečně nedostižné


26. 02. 2019  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Česko je 127 na celém světě. Víte v jaké disciplíně? Náš čtenář právě tuto skutečnost komentuje ve svém komentáři. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - 127 místo na světě. Česko je skutečně nedostižné




A nebudeme s odpovědí nijak otálet. Česká republika je 127 nejlepší, nebo spíše nejhorší mezi 185 zeměmi světa v rychlosti vyřízení stavebního povolení. Průměrná doba stavebního povolení tak činí 247 dní. Tedy bezmála celý rok. Vyřízení trvá nejen velmi dlouho, ale je i nesmírně administrativně a nákladově náročné. Místo aby vše šlo vyřídit na jednom či několika úřadech, musí si žadatel sám oběhávat, obesílat a vyřizovat desítky souhlasů dotčených úřadů a institucí.

Komentář Elevita55:

Jsme premianti. A já to můžu potvrdit jako čerstvý žadatel o stavební povolení. Je to fakt katastrofa. Vyřizování stavebního povolení vám vezme tolik času a nervů jako snad nic jiného v životě. A výsledek? Jsme 127 na světě v rychlosti vyřizování stavebního povolení. Všichni ví, že je něco špatně, všichni říkají, že s tím něco udělají, všichni prý podpoří zlepšení, ale výsledek je nulový. Když dojde na lámání chleba a změny se můžou prosadit v parlamentu, začne fungovat, nebo spíš nefungovat politika, kšefty, a zájem lidí jde úplně stranou. Všimnout jsme si toho mohli při projednávání novely stavebního zákona, kterou se podařilo poslancům tak ořezat, že v podstatě nemá žádný pořádný efekt. 

Reakce našeho serveru:

Opět souhlas naší redakce našeho serveru:. Stavební řízení je typickým příkladem, kde by se v plném rozsahu dala využít digitalizace státní správy a řízení. Cílem je, aby se podala žádost na jednom úřadě a tento úřad už by si zajistil všechny souhlasy, vyjádření a posudky a vše elektronickou cestou a formou. Udělali by se navíc propojené databáze s provozovateli všech sítí, takže každý by si ihned vyhledal na mapách, zda a jaké sítě přes pozemek vedou, nebo zda je tam možné napojení apod. To co dneska trvá 247 dní v průměru by nově trvalo pouze dva, maximálně tři měsíce, tedy třetinu současného často zbytečně vynaloženého času.

DALŠÍ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A VYJÁDŘENÍ NAŠÍ REDAKCE NALEZNETE ZDE!



Hyde park - 127 místo na světě. Česko je skutečně nedostižné

A to je někdo ještě horší ?
protože, by se připravili o všimné-či úplatečky, nedáš čekáš podobná situace je i v bytových družst...
Diskutovat (1)