Hyde park:
Autoland v České republice se jednou zadrhne. Co nás bude živit?


04. 07. 2017  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje zaměření naší ekonomiky na automobilový průmysl, který dominuje naší ekonomice. V případě hluboké krize tohoto průmyslu, nebo jedné z velkých firem, může dojít k velkému propadu.

Hyde park: Autoland v České republice se jednou zadrhne. Co nás bude živit?




Automobilový průmysl je nejvýznamnějším odvětvím tuzemské ekonomiky. Má také největší podíl na vývozu a počet aut, které se v České republice každoročně vyrobí, představuje více než milion vozů. Ještě více přitom na jednoho obyvatele vyrábí Slovensko. Na automobilový průmysl je tradičně zaměřeno i Německo. Ve většině zemí nějaká specializace či významné odvětví ekonomiky existuje. 

Komentář Bereska8:

Představte si co by se stalo, kdyby se do ztráty dostala naše největší firma Škoda AUTO. Nejde přitom jen o tuto skvělou firmu, ale o další dodavatele součástek, služeb, živnostníků v okolí továrny a všech zaměstnanců. Není to přitom jen teoretická představa. Jaké velké firmy ve světě už se dostaly do problémů, nebo přímo zkrachovaly. Zaměření ČR na výrobu aut a součástek je hodně špatné. Stačí nějaká krize, kterou se nepodaří zvládnout a Česko bude jednou z nejvíce postižených zemí na světě. Kromě aut a jejich výroby tady nic jiného pořádně nemáme. V automobilkách se nejvíc vydělává, a taky tam pracuje nejvíc lidí. Místo abychom se zaměřili na jiné výroby a služby, pořád podporujeme nové automobilky a nové dodavatele dílů, kteří už ani nemají zaměstnance. Vzpomeňte si na mě, až dojde ke krizi a budeme na tom jak Řecko, sice zatím bez dluhů, ale po zavření automobilek nebude mít kdo platit daně a nebude ani co vyvážet. Jistě by s tím chtělo co nejdřív něco udělat.

Reakce našeho serveru:

Zaměření ekonomiky na automobilový průmysl nevidíme jako reálný problém. Naopak vidíme jako výhodu, že patříme v pozici výrobce automobilů mezi nejvýznamnější země světa. S automobilovou výrobou totiž není spojena jen samotná výroba, ale také výzkum a vývoj. A právě automobilový průmysl je sektorem, kde také nejvíce zkoumáme a vyvíjeme, což se v mnoha jiných oborech moc nedaří. Samozřejmě bude dobré, když se objeví i jiná odvětví, která budou stále sílit a zvyšovat podíl na tuzemské ekonomice. To ale nějakou dobu trvá, a musí často vyrůst nové generace, než se takový obor skutečně usídlí a začne patřit mezi nejlepší na světě. Aktuálně se jedná například o letecký průmysl či strojírenství. Rozhodně ale není věc tak, že si sami volíme jaký průmysl zde mít budeme a jaký ne. O tomto rozhodují podnikatelé, jejich nápady, případně zahraniční investoři. Stát má zde pouze podpůrnou roli.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Autoland v České republice se jednou zadrhne. Co nás bude živit?

Diskutovat (0)