Hyde park - Brexit odhalí budoucnost Evropské unie


29. 11. 2016  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje blížíce se jednání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Británii by neměla EU ustupovat, jinak to bude začátek konce EU, myslí si čtenář. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Brexit odhalí budoucnost Evropské unie




Už v březnu příštího roku hodlá Velká Británie oficiálně požádat o vystoupení z Evropské unie. Následně se začnou až dvou leté rozhovory a jednání o podmínkách vystoupení této velké země z Evropské unie. Cíl Velké Británie bude jasný. Zajistit omezení přílivu přistěhovalců z členských zemí EU, omezení sociálních dávek těmto občanům a zároveň co nejvíce udržet z výhod společného trhu. To je však v rozporu se základními principy Evropské unie, která stojí nejen na volném pohybu zboží a služeb, ale také na volném pohybu kapitálu a občanů jako pracovní síly. 

Komentář Goudy:

Hrozně se těším na výsledky Brexitu a co Angličani vyjednají. Ukáže to totiž, jestli má EU v současné podobě ještě vůbec nějakou budoucnost, anebo to půjde všechno do kytek. Pokud Angličani EU v jednání převálcují a vyjednají si omezení přílivu lidí z EU jako gastarbeiterů a současně si uchovají volný přístup na trh EU, tak to bude znamenat začátek konce EU. K Angličanům by tak totiž připojili další země, které by chtěly využívat výhod členství na volném trhu, ale zároveň rozhodovat o přístupu občanů dalších členských států na svůj pracovní trh, případně se nemuset řídit společným právem EU. V takovém případě už by pak skutečně neměla EU v současné podobě smysl. EU by tak neměla Angličanům vůbec v tomto ustupovat. Buď budou Angličani dodržovat pravidla, jaké musíme dodržovat třeba i my, abychom měli volný přístup na trh, nebo je dodržovat nebudou a pak ať z trhu odejdou, nebo mají na něj přístup za stejných podmínek jako jiné země mimo EU. To by bylo spravedlivé a mohlo by to EU skutečně zachránit. VB bez přístupu na volný trh EU totiž bude výrazně poškozená, protože alternativ moc nemá. A EU jako celek má mnohem širší možnosti nahradit výpadek vývozu do VB, než opačně.

Reakce našeho serveru:

S hodnocením čtenáře souhlasíme. Odchod Velké Británie z EU nevidíme jen jako ztrátu, ale také jako příležitost. Odchod Velké Británie ukazuje určitou alternativu a svobodu zemí a jejich občanů v rámci EU. Každá země tak má možnost EU opustit bez toho, aby byla nějak omezována, nebo jí bylo v opuštění EU bráněno. Důsledky vystoupení z EU už jsou druhá věc, která se na modelovém příkladu Velké Británie velmi dobře projeví. Každá další země, která bude o vystoupení z EU uvažovat, by tak měla vědět, co se v případě jejího vystoupení stane. A to bude dobře ilustrovat příklad Velké Británie. Proto je také nutné, aby výstup této velké země nebyl měkčen, nebo deformován. Velká Británie by měla vystoupit se vším všudy a tak, aby bylo možné sledovat a analyzovat dopady opuštění jednotného trhu ze strany takto velké země. Zároveň není možné, aby i takto velká a významná země čerpala pouze výhody trhu a současně měla možnost odmítat povinnosti spojené s členstvím v EU.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Brexit odhalí budoucnost Evropské unie

Diskutovat (0)