Hyde park - Ceny nemovitostí rostou raketovým tempem. O bublinu ale nejde


17. 10. 2017  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje strmý růst cen nemovitostí. Považuje tento růst za cenou bublinu, která velmi brzy praskne a ceny budou padat dolů.

 

Hyde park - Ceny nemovitostí rostou raketovým tempem. O bublinu ale nejde




Ceny rodinný domů v České republice stouply o 13 procent. Ceny bytů pak stouply meziročně o 11 procent. Jedná se o obrovský nárůst cen nemovitostí, který patří v mnoha ohledech k nejvyšší v Evropě. Liší se však názory na to, zda se jedná o cenovou bublinu, nebo vývoj podloženými reálnými ekonomickými důvody.

Komentář Jasana7:

Aspoň vidíte jak se potvrzují moje obavy (reakce na článek o růstu cen nemovitostí v České republice). Ceny bytů jsou už tak šílené, že na to lidi přestanou mít za chvíli peníze. Roste a bobtná u nás cenová bublina, jako tomu bylo v roce 2008. Ještě kousek to vyleze a praskne a pak budou padat ceny bytů a domů katastrofálně domů. Proto lidi neblbněte a nekupujte teď za každou cenu předražené byty. Za tyhle ceny už se Vám to po krachu cen vůbec nevyplatí a proděláte kalhoty. Není přece možný, aby jsme na jeden běžný byt vydělávali třeba 20 let a to tak, že by jsme si museli ukládat celý plat, aby jsme na to ušetřili. To je šílenost.

Reakce serveru Bankovní poplatky:

Děkujeme za Váš názor a komentář. Je pravda, že ceny nemovitostí rostou aktuálně nejvíce z celé Evropské unie. Růst cen přesahuje 10 procent ročně, přestože celková inflace činí pouze 2,6 procenta a to je velký rozdíl. U nemovitostí je růst navíc mnohem výraznější, protože se jedná o růst z milionových částek. Deset procent růstu tak u nemovitostí představuje sto a více tisíc. Otázkou je, zda se skutečně jedná o cenovou bublinu, která dramaticky splaskne a vyvolá krizi. Vidíme, že i když je růst cen vysoký, je způsobený zejména nedostatkem nemovitostí na trhu. Ve chvíli, kdy se uvolní pravidla pro výstavbu a povolovací řízení a developeři na trh vrhnou nové byty, situace se zlepší a pokles se výrazně zmírní. Na druhou stranu bude působit zpomalení hypoték a zpřísnění podmínek pro hypotéky a jako třetí významné opatření bude zvyšování úrokových sazeb, které samo o sobě zdraží hypotéky a zmírní jejich nárůst. To vše bude mít vliv na zpomalování růstu cen nemovitostí. ČNB tedy situaci na trhu pečlivě sleduje a nic nenasvědčuje tomu, že by měla nastat situace, která povede k nějaké hypoteční krizi na tuzemském trhu nebo k pádu cen. Aby se naplnil Váš scénář, musela by dle našeho názoru zasáhnout na náš trh velká krize, vzniklá v zahraničí, která by se přelila následně k nám, jako tomu bylo právě v roce 2008.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Ceny nemovitostí rostou raketovým tempem. O bublinu ale nejde

Diskutovat (0)