Hyde park:
Češi sázejí jako šílení. Špatně se asi nemáme


03. 07. 2018  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář serveru Bankovní poplatky ve svém komentáři kritizuje obrovskou částku, která se ročně vynaloží na hazardní sázení v České republice. Za takto vysokou částku by se mohlo postavit například 200 kilometrů dálnic.

Hyde park: Češi sázejí jako šílení. Špatně se asi nemáme




Meziročně se přitom utracená částka za hazard zvýšila o celých 14 miliard korun. Nárůst prosázených prostředků tak dokazuje, že se tuzemské ekonomice daří a lidé mají dostatek prostředků na utrácení zbytných a nedůležitých věcí jako je právě sázení. Nazpět pak Češi získali 184 miliard korun na výhrách. 

Čistý příjem provozovatelů loterií, sázek či automatů se tak vyšplhal na rekordních 39,8 miliardy korun. Prosázené prostředky představují takový objem, jako dividendy vyplacené za celý rok do zahraničí. Na druhou stranu v tomto případě se drtivá většina prosázených prostředků vrací zpět spotřebitelům a tedy i zpět do ekonomiky.

Komentář JupiterM.:

Jsem šokován jak můžou lidi vyhazovat peníze a ještě si stěžovat na to, že se mají blbě. 224 miliard je opravdu výmluvné číslo. Projížděl sem si nějaké ceny a za takovou částku by se dalo postavit třeba 200 kilometrů nejdražších dálnic, nebo je to víc než platy na státní zaměstnance za celý rok. Lidi nemají co jíst, ale los si prostě jdou koupit, nebo stoupnout k automatu a vyhozování peněz jim nevadí. Vsadím se, že největší podíl na sázkách mají sociální případy ze Severočeského a Moravskoslezského kraje. To je opravdu neskutečné.

Reakce našeho serveru:

Určitě můžeme souhlasit, že by lidé měli i za hazardní hry a sázky utráce obezřetně a uvážlivě. Ne každý to totiž umí. Další věcí je, že se jedná o zcela zbytný a nepotřebný výdaj, který si lidé mohou například v době nouze či krize odpustit. Jinak není správné přirovnávat celkově prosázenou částku s projekty, které by mohly místo prosázených peněz realizovat. Jednak je v tomto sektoru zaměstnáno poměrně dost lidí, kteří by se museli uživit jiným způsobem a také se realizuje velké množství investic a podpor sportu a dalších veřejných projektů, které by se museli opět financovat jiným způsobem. Skutečně prosázená částka, tedy částka, která po vyplacení výher zůstane provozovatelům na financování provozu a dosažení zisku nečiní zmíněných 224 miliard korun, ale necelých 40 miliard, tedy méně než pětinu prosázené částky.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A NÁZORY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Češi sázejí jako šílení. Špatně se asi nemáme

Diskutovat (0)