Hyde park - České bude konečně zase České


03. 01. 2017  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář si v komentáři pochvaluje novou vyhlášku podle které musejí maloobchodní řetězce pravdivě a objektivně informovat o původu prodávaných potravin. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - České bude konečně zase České




Sjednocují se totiž pravidla, podle kterých mohou řetězce označovat potraviny jako skutečně České. Zejména se musí jednat o potraviny, které celé byly realizovány v České republice. U masa se tak musí jednat o vykrmení zvířete, jeho porážku a zabalení v České republice, u zpracovávaných potravin pak musí 75 procent a více složek v potravině pocházet z České republiky, nebo z výroby v České republice. Do objemu potraviny se nepočítá voda. 

Komentář Radyho52:

Je skvělé, že od ledna budeme konečně vědět, co jíme. Doufám, že se tím nebude nějak podvádět, nebo to obcházet. Prodejny mají jasné podmínky, podle kterých můžou určit nějaké zboží jako české. Teď je totiž české i německé prase, nebo nějaký blevajs z Polska a my si pochutnáváme a říkáme si jak to české maso nebo sýr divně chutná. A ono ejhle, není české, ale je to skrytý polský nekvalitní jídlo. Nejde mi prostě o nic jinýho než o to, abych věděl, co do svýho těla požívám a někdo mě pořád neoblboval a ten původ a zájem lidí o původ jídla věčně neschovával za nízkou cenu, nebo dokonce českou vlajku, to se mi fakt pořádně příčí.

Reakce našeho serveru:

Zavedení vyhlášky jednoznačně vítáme. Výrazně se tak zpřesní určení tuzemských potravin a jejich označování. V praxi tak už nebude docházet k tomu, že prodejci označí jako českou potravinu například polské kuře, které bylo v České republice pouze zabaleno, nebo maďarskou kukuřici, kterou v České republice pouze nasypali do sklenic s českým popisem a rozvezli do prodejen. Tento systém totiž výrazně klamal zákazníky. V souvislosti s touto vyhláškou však mělo ministerstvo zemědělství pouze upravit nyní zrušenou vyhlášku o povinnosti zveřejňovat podíl původu prodejců na celkových prodejích. Jak víme, tak ta vyhláška byla zcela špatně udělaná a tak měly řetězce uvedeno i 93 procenta dodavatelů z České republiky. V praxi se přitom jednalo často pouze o dovozce a tak tato informace vůbec nic nevypovídala o tom, odkud takové potraviny pochází. Místo zrušení vyhlášky mělo ministerstvo vyhlášku pouze upravit a řetězce by nyní musely zveřejňovat informace o podílu skutečně tuzemského zboží. Ta čísla by byla určitě zajímavá a proti současným odhadům, které právě obsahuje předprodeje a přebalované zahraniční výrobky by se podíl tuzemských potravin výrazně snížil. Nyní se navíc ani lidé podíl tuzemských výrobků v nabídce řetězce vůbec nedozví. Je to velká škoda, protože skutečné povědomí o tuzemských potravinách a jejich jasné rozlišení by mohlo vést k výrazně většímu zájmu prodejců o tuzemské zboží a podpořilo by tak naše zemědělce i zpracovatele.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Hyde park - České bude konečně zase České

Diskutovat (0)