Hyde park:
ČNB se zbavila zlata. A to teď roste


08. 01. 2019  09:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář se pozastavuje nad skutečností, že se Česká národní banka zbavila v minulostí drtivé části zlaté rezervy, kterou rozprodala. Zlato je přitom poměrně stabilní komoditou a jeho cena například meziročně vzrostla o 7 procent. 

Hyde park: ČNB se zbavila zlata. A to teď roste




Jiné centrální banky naopak zlato ve velkém skupují a vytváří si tak zásoby na horší časy. Naopak tuzemská banka drží především západní měny v až přemrštěném objemu a jakékoliv zpevňování tuzemské měny pak zvyšuje ztrátu ČNB, která může ročně činit i desítky miliard korun.

Komentář PePeho:

Zlato zhodnotilo o sedm procent proti loňskému roku. Píší, že sice ještě nedosáhlo rekordních úrovní, ale jedná s o věc, která zvyšuje svojí hodnotu, nebo si jí alespoň udržuje. Proto mě taky překvapilo, když sem se dříve dočetl, že naše banka rozprodává ve velkém zlaté rezervy a ty hezké zlaté cihličky do zahraničí a chce se údajně zbavit zlata definitivně. Jako historik přitom vím jak těžce sbíral národ za první republiky zlato a skládal se na naší zlatou rezervu, která byla základem naší pevné a ve světě uznávané koruny a dneska to někdo boří. A dokonce úplně nezodpovědně. Akcie, kterých tam mají nejspíš miliony, tak budou padat, ale zlato, které roste a nikdy nebude stát nula, jako některé akcie, toho se zbavujeme. Kdo ví co za tím vůbec je.

Reakce našeho serveru:

Děkujeme za Váš příspěvek. Jako redakce serveru Bankovní Poplatky se s Vaším názorem shodujeme. Také považujeme zlato ze velmi stabilní a tradiční komoditu, která dříve dokonce tvořila hodnotu peněz. Dnes jsou samozřejmě modernější a snadnější na skladování jiné hodnoty, ale to by nemělo znamenat, že se budeme slepě zbavovat tradičních hodnot, které jako uchovatel hodnoty skutečně fungují dlouhodobě a v zásadě nikdy v minulosti nezklamaly, na rozdíl od nejrůznějších cenných papírů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍSPĚVKY NAŠICH ČTENÁŘŮ V NAŠEM HYDE PARKU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: ČNB se zbavila zlata. A to teď roste

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více