Hyde park - doktoři mají mít stejné platy jako v Německu? Proč?


19. 04. 2016  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje vystoupení lékařské komory, která obhajuje vyrovnání platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu, aby odpovídal platům v Německu nebo Rakousku. Čtenář takové požadavky považuje za drzost. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - doktoři mají mít stejné platy jako v Německu? Proč?




Česká lékařská komora kritizuje nízkou výši platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu ve vztahu k Německu či Rakousku. Rovněž pak kritizuje pouze pěti procentní nárůst platů ročně. To prý vede k odchodu lékařů do zahraničí. Během jednoho roku tak odchází do zahraničí až 400 lékařů, z celkového počtu 38 tisíc lékařů působících v České republice. Řešení je podle komory, aby se platy lékařů v tuzemsku co nejrychleji srovnaly s platy u našich západních sousedů.

Komentář Berezina:

Považuji za vrchol drzosti, když jedna profese vyhrožuje odchodem do zahraničí a není jí stydno říct si o stejné platy, jako mají stejně zařazení pracovníci v Německu. Ano, jedná se o doktory. Aby jejich komora vyhrožovala odchodem doktorů do zahraničí, když nedostanou stejný plat jako ti doktoři v zahraničí je něco neslýchaného. Proč mají mít při nižší výkonnosti ekonomiky doktoři stejné platy jako jejich zahraniční kolegové? Proč stejný princip neuznávají doktoři i pro další profese, které ve skutečnosti i doktory živí? Nechci se pouště do polemik, jak důležitá je lékařská profese, když zachraňuje životy, na druhou stranu každá profese musí mít vztah k situaci v zemi, kde působí, nemůže se srovnávat v rámci světadílu nebo světa. To by mohli začít křičet dělníci ze škodovky, že chtějí stejné platy jako ve Volkswagenu, tedy místo nynějších průměrných 35 tisíc korun měsíčně 100 tisíc. K čemu by tato dejme tomu spravedlivá výzva a požadavky vedly? Ke zdražení práce, skokovému zvýšení nákladů na práci v ČR a to za existence mnohem nižší produktivity práce, než jakou mají dělníci v Německu. Odešly by nikoliv doktoři, ale firmy, které dávají práci lidem a které odvádějí daně na platy doktorů. To by se doktorům líbilo? Ano, doktoři nemají takové platy jako v Německu, ale mají nadprůměrné a několikanásobné platy proti běžnému platu v tuzemsku. Vždy i to je úžasný benefit o kterém si mohou běžní lidé jen zdát. Zachraňovat životy už není poslání, ale pouze prostředek k výdělku.

Reakce našeho serveru:

Jedná se o zajímavý názor, který můžeme jen podpořit. Každá profese by skutečně měla mít vztah k ekonomické situaci v dané zemi. I lékaři by tedy měli vydělávat určitě více než jiná zaměstnání, ale musí to být úměrné ekonomické situaci. Požadavky jedné skupiny zaměstnanců by totiž vnímaly další profese, kterým například rostou platy jen mnohem pomaleji a mnohem menších základů jako jasnou nespravedlnost a měli by pravdu. Požadavek lékařů nebo jejich komory je tak z tohoto logického i morálního pohledu jasně neospravedlnitelný. Už nyní mají lékaři vyšší nárůst mezd, než jiné obory v ekonomice a dokonce i ty, které přispívají nejvíce do státního rozpočtu a tedy i na platy lékařů. Jinak se můžeme na problém podívat i z jiného pohledu. Tuzemští lékaři vydělávají více, než jejich kolegové v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Měly by tedy solidárně vydělávat méně? Ostatně jak by mohl mít lékař v Albánii takový plat jako v Německu? Z toho jasně vyplývá nelogičnost a tendenčnost argumentace komory lékařů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NAJDETE ZDE!



Hyde park - doktoři mají mít stejné platy jako v Německu? Proč?

Diskutovat (0)