Hyde park:
DPH na knihy se snížilo na 10 procent. Pocítili jste to někdo?


26. 09. 2017  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: DPH na knihy se snížilo v minulém roce na 10 procent z předchozích 21 procent. Čtenář kritizuje ve svém komentáři skutečnost, že se to vůbec neprojevilo na cenách knih.

Hyde park: DPH na knihy se snížilo na 10 procent. Pocítili jste to někdo?




Vždy když se zvýší DPH (daň z přidané hodnoty), automaticky se zvýši úměrně i ceny příslušných produktů a služeb. Naopak, pokud dochází ke snižování DPH, pak ceny těchto produtků klesají spíše vyjímečně. O ušetřenou daň si totiž zvýší svou marži prodejci či poskytovatelé služeb. Otázkou pak je, jaký smysl by mělo snižování DPH na jakékoliv zboží nebo služby.

Komentář Jakovleva:

Šel jsem do knihy si nakoupit nějaké zajímavé tématické knížky a ty ceny mě opravdu vyděsily. Dát jako za knížku 500 korun je opravdu dost síla. Tyhle ceny si navíc knížky udržují i poté, co se snížila daň z přídaného hodnoty na polovinu. Kde je vidět těch deset nebo jedenáct procent, o které se snížila daň z přidané hodnoty u knížek? Pak by knížka nemohla stát třeba těch 500, ale jen 450. Není to sice o moc, ale každá úspora by byla dobrá. Bohužel si nahrabou zase jen prodejci a lidí se snížení nedotkne. Takže se sníží daň, cena se nesníží a obchodník si vydělá. Samozřejmě na úkor státu. Skvělý systém. Až se bude někdy zvyšovat daň na knížky třeba zpátky na 21 procent, tak už vidím jak se o deset procent zvednou ceny knížek. Moje knížka už nebude stát těch přemrštěných 500, ale krásných 550. Super systém. Proč teda stát daň snižuje, když nemá páky na to, aby o stejnou, nebo dejme tomu aspoň poloviční částku, snížili obchodníci i ceny? Snížení depeháčka přece stát neudělal pro obchodníky, ale pro lidi, aby knížky byly dostupnější a více se prodávali ne?

Komentář našeho serveru:

Souhlasíme s tím, že snížení DPH je vždy mířeno spíše ve prospěch spotřebitelů, nikoliv ve prospěch obchodníků, ačkoliv pak tomu tak skutečně není a obchodníci si pak pouze o sníženou daň zvýší marže, a ceny ponechají stejné. Otázkou je, jak obchodníky k tomuto donutit. Funguje zde tržní prostředí a stát nemůže diktovat ceny soukromým subjektům. Tím spíše, kdy se nejedná o regulované položky, nebo třeba léky. Jsou ale i komodity, kde se i snížení DPH velmi dobře a vplném rozsahu projevuje. Jsou to například dodávky energií, funguje to i u pohonných hmot. Nástroje by také mohla být dohoda největších subjektů na trhu se státem, že v případě snížení DPH sníží také ceny. Proč? Protože nižší ceny znamenají vždy i vyšší prodej či zájem. I proto samotný pokles cen v důsledku snížení DPH může být pro obchodníky zajímavý. Pokud pak velcí prodejci skutečně sníží ceny, musí na to ti menší reagovat také snížením cen, jinak by na trhu neobstály.

 



Hyde park: DPH na knihy se snížilo na 10 procent. Pocítili jste to někdo?

Diskutovat (0)