Hyde park - Euro až bude kurz koruny za 20 korun


16. 04. 2019  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Došlo k prvnímu odhalení podmínek za něž jsou politici s podporou ČNB ochotni zavést v České republice Euro místo koruny. Tou podmínkou je kurz koruny vůči Euro 20 korun. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Euro až bude kurz koruny za 20 korun




20 korun za euro má totiž být ta hodnota, která má umožnit hladké přijetí měny a nezchudnutí našich občanů. Z pohledu přiblížení příjmů Čechů ve vztahu k našim západním sousedům, je tato podmínka zásadní. Zpevnění hodnoty koruny by totiž znamenalo výrazné zbohatnutí občanů ČR v eurovém vyjádření a tedy i ve vztahu k příjmům občanů ve vyspělých zemích.

Komentář Jerkoun:

Tak euro budeme mít až bude kurz 20,- Kč za euro. Chytrý. Vypadá to zajímavě a odborně. Ale ve skutečnosti je zatím to, že euro nechtějí. Vezměte si to logicky. ČNB dělá tři roky intervence, aby byl kurz co nejnižší, teda kolem 27,- Kč za euro. Pak řekne, že euro zavede, až kurz bude někde kolem 20,- Kč za euro. Přitom je to kurz, který se ČNB vůbec nelíbí a nechtěla by takové posílení kurzu. A když tak až někdy za hodně dlouho a to je spíš spekulace a snaha odložit přijetí eura tak za dlouho. Jsem mladý člověk a euro bych si přál, ale ta snaha politiků je děsná. Měli by rovnou a upřímně říct, že prostě euro nechtějí, nechtějí dodržet své závazky a že chtějí osvést česko na periférii Evropy.

Reakce našeho serveru:

K zavedení Eura v České republice se obecně stavíme spíše konzervativně, nebo ještě přesněji pragmaticky. Skutečně bychom neměli zatím měnit něco, co funguje a funguje zatím dobře. Příznivý vliv zavedení Eura na ekonomiku či příjmy lidí nebylo zatím vůbec prokázáno, a tak se jedná spíše o politický účel celého procesu. V celé věci hraje velkou roli i politika a Euro je jedním z nástrojů sjednocování a integrování Evropy, které zatím probíhá pod vedoucí rolí a vlivem Německa, jehož vliv po vystoupení Velké Británie z EU ještě výrazněji vzroste. Navržená podmínka pro přijetí Eura v České republice se nám tak v těchto souvislostech jeví jako velmi rozumná.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!

Zpevnění kurzu o 6 korun oproti současnosti by znamenalo výraznou změnu v hodnotě platů a příjmů Čechů. Zatímco nyní představuje průměrný plat v České republice 32 000 korun, což odpovídá v aktuálním kurzu 1 215 Euro, po zpevnění koruny na úroveň 20 korun za euro by tento průměrný plat vzrostl skokově na 1 450 Euro, tedy byl by o 235 Euro vyšší. 

Tuzemsky průměrný plat by tak neodpovídal pouze třetině platu německého, ale téměř jeho polovině, což je mnohem lepší startovací pozice pro přijetí Eura. Takto rychlé dohánění platů u našich západních sousedů totiž nezajistí prostý růst platů. Ten v současné době dosahuje nominálně kolem sedmi procent ročně, což představuje růst kolem 2 030 korun ročně, tedy pouze 78 euro ročně. Důležité je ale také zmínit, že Německé či Rakouské platy rostou také a z mnohem vyššího základu, takže dohánění jejich mezd je tak mnohem pomalejší, než se může na první pohled jevit. 

Růst kurzu koruny je tak velmi důležitou a zřejmě i rozumnou podmínkou pro přijetí společné evropské měny. Problémem je, ale že dosažení této úrovně kurzu očekávají ekonomové nebo Česká národní banka až kolem roku 2025, tedy až za osm let. Rychlé posílení kurzu by totiž znamenalo výraznou zátěž pro tuzemské vývozce, jejichž produkce by byla výrazně dražší a ztrácela by konkurenceschopnost. 

 



Hyde park - Euro až bude kurz koruny za 20 korun

Diskutovat (0)