Hyde park - Euro až se zvýší životní úroveň? To nemusí být také nikdy


08. 03. 2016  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář se podivuje nad aktuálním politickým konsensem politické reprezentace o nezavádění EURA v nejlbižších letech. Paradoxní mu přitom připadá argument, že EURO bycho měli zavést až se naše životní úroveň přiblíží té v západních zemích. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Euro až se zvýší životní úroveň? To nemusí být také nikdy




Čtenář totiž naráží na logickou věc. Pokud máme EURO zavést, tak to uděláme, pokud nás to má někam posunout a tedy asi i zlepšit naší životní úroveň a sílu ekonomiky, stejně jako tomu bylo v případě Slovenska. Pokud zavedení podmiňujeme tím, že musíme nejprve zbohatnout, je to spíše argument zakrývající nechuť EURO zavést. To si ve zkratce myslí náš čtenář. Uvedené názory přitom lze snadno vyvrátit. Slovensko je v měnové unii a používá EURO už mnoho let a bez jakýchkoliv problémů. Navíc je stále více ekonomicky úspěšnější. V době kdy Slovensko EURO zavádělo, přitom mělo mnohem horší výchozí úroveň, než Česká republika nyní,

KOMENTÁŘ VELOCIPEDA:

Eura se jak vidno nakonec nedočkáme. Včerejší argumentační vodopád od guvernéra ČNB, předsedy vlády, nebo ministra financí byl tak absurdní a bylo z něj jasně cítit neochota už z principu EURO zavést. Všichni zmínění si totiž uvědomují, že zavedení společné měny je zbaví velké části moci a vlivu a jen blázen, nebo někdo kdo myslí na svojí zemi, by se své moci dobrovolně zbavoval. O tom, že zde zájem zavádět Euro není, svědčí i použité argumenty. Speciálně mě zaujal argument předsedy vlády, který nám primitivům sdělil, že Euro bude možné zavést až ve chvíli, kdy se životní úrovní přiblížíme úrovni v zemích na západ od nás. Není v této argumentaci obsaženo to, že bez Eura se stejně nemusíme těmto zemím přiblížit nikdy? Nevzpomíná si snad tento pán na několik minulých let, kdy naše ekonomika klesala už ve chvíli, kdy i ty na západ od nás rostly? Dva nebo tři roky jsme se životní úrovni a vyspělosti západních zemí spíše vzdalovali, aby nás naopak dohánělo Slovensko se zavedeným Eurem. Je líbezné, jak někdo dovede vhodit do ringu argument, aniž by si ho vůbec předem promyslel a analyzoval a u přemýšlivých lidí pak vše vyzní, jako že tento a jiní kompetentní pánové o věci nic neví a ještě si nepřípadnou argumentací snaží zachovat co největší podíl na moci a vlivu. Je zajímavé, proč se tito lídři bojí připoutat naši zemi k těm nejvyspělejším zemím světa a naopak podporují naší izolaci.

REAKCE NAŠEHO SERVERU:

Určitě je možné s velkou částí komentáře souhlasit. Pravdou však je, že i příprava na vstup do eurozóny je velmi důležitá a není dobré jí podceňovat. I snaha o zachování vlivu má svou logiku a velkou část pravdy. Svou roli zde hraje i negativní případ Řecka. Tomu sice EURO neublížilo, naopak mu velmi pomohla mezinárodní pomoc, ale pro mnoho zemí se jedná o odstrašující příklad. EURO by přitom velmi pomohlo velkým firmám a společnostem, kterým by se jednak snížily náklady na pojištění kurzových rizik a účtování v různých měnách, a také by se jim lépe plánovalo. EURO je stabilní měnou a v rámci EU se nemůže stát, že by kurz skokově změnil poměry v nějaké zemi, jako tomu bylo ještě nedávno, nebo jako tomu je dokonce přímo u nás. Neměli bychom se bát nového a i přechod na EURO bychom jistě bez problémů nakonec zvládli.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A STANOVISKA NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Euro až se zvýší životní úroveň? To nemusí být také nikdy

Diskutovat (0)