Hyde park:
Hurá, ať žije inflace, to si může chválit jen trouba


26. 03. 2019  00:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL – HYDE PARK: Čtenář kritizuje všeobecné nadšení ČNB a některých ekonomů, že roste inflace, aktuálně o 2,6 procenta, což je dokonce více než ČNB předpokládala. Rostou ceny, zpomaluje tím nárůst mezd a lidé kvůli tomu víc utrácet nebudou.

Hyde park: Hurá, ať žije inflace, to si může chválit jen trouba




Inflace opět překonala hranici 2,6 procenta. Je tak už o 0,6 procentního bodu vyšší, než byl cíl České národní banky při spuštění intervencí proti koruně. Růst inflace zvyšuje nejen ceny v obchodech, ale také znehodnocuje úspory a snižuje reálný růst mezd. Nominálně sice nárůst platu činí úctyhodných 8 procent, ale reálně si polepšíme jen výrazně méně, tedy o 5,4 procenta. Čtenář pak kritizuje nadšení z inflace. Zdražování ještě nikdy nikoho nepřinutilo nebo nemotivovalo utrácet. Opak je prý pravdou.

Komentář Nadenicka2:

Svět je obrácený naruby. Chválíme si zdražování a ještě tomu budeme tleskat? Mít jako cíl zdražování mi přijde hodně omezené a primitivní. Teď se zdražuje, rostou ceny benzínu, jídla, ceny bytů a že by kvůli tomu lidi měli víc utrácet jak čeká národní banka, to mi přijde jako hodně divné očekávání. Zdražování naopak povede k tomu, že se lidé budou uskromňovat a utrácet méně. Budou více spořit, ale na druhou stranu jim bude úspory likvidovat zdražování. Je to zajímavá představa – zdražování ku bohatství. Asi jsem z jiné planety, ale opravdu mi připadá, že ekonomové nemyslí prostým selským rozumem, ale řídí se jen už dávno neplatnými poučkami. Přeci vím, jak se jako občan chovám. Když se začne zdražovat, nakoupím méně a ne, že si toho dražšího začnu kupovat více. To je jasný nesmysl. Pokud se zdražuje třeba elektronika, stejně si jí nekoupím kvůli tomu že zdražuje, ale koupím si jí prostě když mi stará odejde a novou potřebuji. To samé platí o autě. Stejně tak když bude zdražovat benzín, nebudu tolik jezdit, než když naopak zlevňuje. To s inflací je totální nesmysl. Mám i důkaz. Na Slovensku měli několik roku deflaci, tedy zlevňování a jejich ekonomika rostla stejně jako naše. Není to páni bankéři divné?

Reakce naší redakce:

S Vaším názorem se jako redakce zcela ztotožňujeme. Poučky o škodlivosti deflace jsou skutečně spíše jen teoretickými poučkami, které nemají univerzální působnost a v každé ekonomice nebo společnosti působí úplně jinak. Důvodem poklesu cen navíc bylo dlouhou dobu pokles cen ropy a potravin, a také pokles cen energií na které vůbec nemohla mít ČNB vliv a její intervence v letech 2013 až 2017 poklesu cen těchto komodit vůbec nezabránily. Naopak dnes právě tyto komodity zdražují a tím zvyšují inflaci, opět bez jakéhokoliv vlivu intervencí, nebo neintervencí České národní banky. Takto vysoká inflace skutečně není dobrá ani prospěšná. Opět totiž inflace může vést k nárůstu úrokových sazeb, a tak se opět s poměrně slabým růstem který nyní zaznamenáváme bude brzdit investiční i spotřební aktivita v naší ekonomice, tedy zase postupujeme tzv. ode zdi ke zdi. Vyšší inflace by se měla dosáhnout nikoliv intervencí, ale velkým růstem ekonomiky, kdy je vysoká poptávka a výrobci si mohou dovolit zdražovat. Naopak vyvolávání umělé inflace pomocí znehodnocování koruny je zcela nesmyslné a pro ekonomiku žádný prospěch nepřinesla. Už nyní brzdí inflace reálné nárůsty příjmů domácností a znehodnocuje jejich úspory. Jiný, pozitivní vliv inflace na ekonomiku rozhodně nevidím.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Hurá, ať žije inflace, to si může chválit jen trouba

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více