Hyde park - Je růst ekonomiky o 4 procenta dílem vlády?


29. 09. 2015  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři zpochybňuje, že za současným velmi vysokým ekonomickým růstem, který je aktuálně nejvyšší v Evropě může naše vláda. Jak se na věc dívá náš finanční server? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Je růst ekonomiky o 4 procenta dílem vlády?




Ekonomika České republiky se za první pololetí letošního roku zvýšila o více než 4 procenta. Máme tak nejrychleji rostoucí ekonomiku v Evropské unii. Současně se snižuje i nezaměstnanost, která aktuálně dosahuje výše 6,2 procenta a je druhá nejnižší v EU. Je růst dílem náhody či cyklu a vláda neměla na tento růst žádný vliv? Nebo se naopak vláda o růst zasloužila svými opatřeními. 

Komentář Janucha:

Včera jsem koukal na debatu ministra průmyslu Mládka a pana poslance Laudáta za TOP 09. Zcela stojím za názorem pana Laudáta, který říkal, že současná vláda nemá na růst v ČR a pokles nezaměstnanosti vůbec žádný vliv a růst je tak vládě navzdory. Vláda naopak svými kroky růst dusí, nebo mu brání. Vždyť je přeci pravda, že většina exportu jde ven z 80 procent, takže o růstu v ČR rozhodují hlavně zahraničí trhy. Je mi tak úplně nepříjemný dívat se na to, když se nějaký ministr chválí, jak že to vláda zařídila takový růst, i když na to nemá žádný vliv a naopak zadlužováním ten růst spíše podráží. Měli byste si spíš uvědomit, že růst udělalo zahraničí a pak taky domácí lidi, ne žádná vláda.

Reakce našeho redaktora:

Dobrý den, s Vaším názorem, ani s názorem pana poslance se rozhodně neztotožňujeme. Dá se přitom zcela jasně odmítnout i argument, že za současným růstem stojí ještě kroky Nečasovy vlády. Tato přitom padla už v létě roku 2013, tedy před dvěma lety a jejím hlavním cílem nebyl růst ekonomiky, ale drastické snižování výdajů rozpočtu, což rozhodně nevedlo k růstu a poklesu zaměstnanosti. Navíc tato vláda vytvářela spíše tu blbou náladu, než pozitivní očekávání do budoucna. Naopak můžeme zaznamenávat mnoho kroků vláda a poslanecké sněmovny, které podporují růst ekonomiky a snižování nezaměstnanosti. Tím hlavním motorem růstu ekonomiky je pozitivní nálada u spotřebitelů, větší útraty a vyšší tržby obchodníků, vláda se také snaží motivovat zaměstnavatele k růstu platů, zejména zvyšováním minimální mzdy. Ke zvyšování platů také vede jako jedna z okolností i snižující se nezaměstnanost. Opět je také cítit podpora příchodu zahraničních investorů, kteří mohou jednorázově přinést tisíce nových pracovních míst a zvýšit výkon ekonomiky. A začalo se i více investovat. Mimochodem o zvýšení investic se můžeme přesvědčit každý množstvím aktuálních uzavírek a oprav silnic, dálnic a mostů, které zde již dlouho nebylo. Určitě bychom si také dokázali představit nižší schodek rozpočtu, nicméně současný schodek patří k nejnižším mezi zeměmi EU a jeho výše není nijak extrémní či vysoká. Proto je třeba přiznat současné vládě zajištění skutečného obratu v ekonomice i náladě lidí a podnikatelů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Je růst ekonomiky o 4 procenta dílem vlády?

Diskutovat (0)