Hyde park - Konec stoprocentních hypoték je diskriminace


25. 10. 2016  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje regulaci, která ruši možnost 100 % hypoték a následně i hypoték na 90 % hodnoty nemovitosti. Jedná se prý o zásah do volného podnikání a podporu bohatých lidí na úkor těch chudších. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Konec stoprocentních hypoték je diskriminace




Už od počátku měsíce října neposkytují banky 100 procentní hypotéky. Od dubna příštího roku už nebudou poskytovat ani více než 90 procentní hypotéky a těch na 80 procent hodnoty nemovitosti budou poskytovat maximálně do 15 procent objemu poskytnutých hypoték. Kdo se do toho limitu bude vejít a kdo už nikoliv zatím není jasné. V každém případě jde o výrazné omezení poskytování hypoték, které dopadne spíše na klienty s nižším příjmem. Právě to kritizuje ve svém komentáři naše čtenářka.

Komentář JarkyNoh:

Pak, že jsme svobodná ekonomika. Svobodná společnost. Banky jsou tvrdě regulovány a je jim diktováno, co mají a nemají dělat, co smí a nesmí. Banky jsou teď už úplně přeregulované a nesvobodné podnikání. Přece to, kolik banky budou poskytovat úvěrů a v jakých parametrech je jejich věcí ne? Jak může fungovat konkurence na trhu bank, když jim bude někdo říkat, že něco všechny bez výjimky nesmí, nebo musí dodržovat takové a takové parametry, kde bude ta volná soutěž bank? Všechny se budou držet v nějakém chlívečku nebo stádečku, žádná z nich nebude moci vykročit z tohoto chlívku a i ve prospěch klientů nabízet něco méně standardního. To je i příklad zrušení stoprocentních hypoték. Banky jsou tedy nezpůsobilé a neodpovědné instituce, kterým musí moudrá ČNB nadiktovat, co smí a co nesmí a že stoprocentní hypotéky jsou pro ně škodlivé, což oni sami neví a nejsou schopny pochopit. Taková regulace už dozajista povede k růstu úroků, znevýhodnění hypoték, na které budou moci dosáhnout jen opravdu movití klienti a ti chudší prostě budou mít smůlu a zůstanou bydlet ve svých chatrčích, nebo králíkárnách. Přitom k regulaci žádný důvod není. Banky jsou v pohodě, žádné problémy jim nehrozí a mají dobrou kapitálovou vybavenost. Pro koho tedy ČNB hraje? Nevím. To se teprve ukáže.

Reakce našeho serveru:

Souhlasím určitě s tím, že přehnaná regulace snižuje konkurenční prostředí a dává jen malou možnost bankám, aby se odlišily, aby nabídly něco nového pro své klienty a měly dostatečně velký manévrovací prostor. Regulace je určitě v pořádku, ale je nutné s ní nakládat velmi odpovědně a v nezbytně nutné míře. Míra regulace, která se nyní velmi utužuje, už dle našeho názoru zralá není. Má se dokonce připravovat zákon, který umožní České národní bance dokonce přímo nařizovat bankám parametry produktů a jejich objem, což už může poškozovat konkurenční prostředí. Zatímco nyní ČNB například i konec 100 procentních hypoték pouze doporučuje, nově by takové opatření mohla přímo nařídit. Banky logicky doporučení ČNB vyslyší. Je to i v jejich zájmu. Samotný cíl regulace je také v pořádku. 100 procentní hypotéky jsou rizikové a mohou bankám způsobit v případě změn na trhu vážné problémy. Ale v rámci konkurence, zájmu akcionářů i klientů by banky toto riziko měly hodnotit samy, nikoliv po zásahu z venčí. V opačném případě by pak banky mohly být filiálkami ČNB, která by rozhodovala o tom, co banky smějí, jaké produkty mají prodávat a rozdíl mezi bankami by byl jen v jejich názvu, nebo v názvech jejich produktů a to by rozhodně nebylo v pořádku. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Konec stoprocentních hypoték je diskriminace

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16375881008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více