Hyde park - Kvóty na uprchlíky? Mohou být pro ČR ekonomicky výhodné


22. 09. 2015  00:58     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtená kritizuje zavedení kvót, které aktuálně prosazuje většina zemí EU i Evropská komise. V přijímání uprchlíků vidí nesmyslné počínání, které je škodlivé pro ekonomiku i společnost. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Kvóty na uprchlíky? Mohou být pro ČR ekonomicky výhodné




Čtenář a komentátor kritizuje povinné kvóty na přidělování imigrantů, které prosazuje Evropská komise a většina členských zemí Evropské unie. Přidělit by se tak měli jednotlivým zemím běženci v celkovém počtu až 120 000. Zatímco země jako Česká republika, Polsko, Maďarsko a Slovensko se přílivu běženců obávají a kvóty odmítají, země jako Německo či Švédsko je naopak vítají a vidí v nich další impuls pro růst svých ekonomik. Kde je tedy pravda?

Komentář Libora Š.:

Nechápu, proč je pořád propagován v evropských zemích, a hlavně Německem, systém tzv. kvót pro přidělení uprchlíků. Jedná se o nesmysl, který ničemu nepomůže. Němci uprchlíky vítají a možná je i potřebují pro přidělení prací, které už Němci dělat nechtějí, a pak by ty, co nechtějí, nebo jim jsou k ničemu, přidělili k nám? A proč je tady budeme držet, když tu ti lidé být nechtějí. Okamžitě se snaží utéci a jdou hned směrem na Německo. Budeme je tedy tady držet násilím? Vždyť z toho budou vznikat nejrůznější konflikty, jako už jsme toho byli svědkem nejen u nás, ale i v Maďarsku nebo Řecku. Těm lidem, když už jdou takovou štreku, nejde o to být někde, ale být tam kde jim bude nejlíp a takovou jistotu jim dávají hlavně západní země, kde už je velké množství jejich krajanů, kteří využívají tamější možnosti, bohatství a tamější sociální systém. Nevěřím, že po schválení kvót zůstanou tihle lidé třeba v Polsku, nebo Maďarsku, když je tam nikdo neudrží ani teď. Systém pak přinese zbytečné náklady a chaos na vracení uprchlíků do zemí kde měli původně být, spory při předávání apod. Není přitom proti lidskosti a cti uprchlíků, když je budeme držet násilím ve sběrných táborech, tam kde žít nechtějí?

Reakce našeho redaktora:

Shodujeme se s Vámi, že problém imigrantů není jednoduchý a černobílý. Oba pohledy přitom mohou být správné. Lidé, kteří k nám přichází ze zahraničí, se zde budou chtít z velké části usadit. Život v Německu či Francii je pro ně velmi přitažlivý a je nepravděpodobné, že se v blízké budoucnosti budou tito lidé chtít vrátit zpět domů a to ani v případě, kdy tam již definitivně válka a konflikty skončí. Není tedy jiné cesty, než tyto lidi ve společnosti integrovat a zajistit jim zaměstnání. V případě Německa, ale teoreticky i České republiky mohou tito lidé zastávat hůře placená místa, o něž není ze strany občanů zájem. Počet těchto míst přitom roste. Důkazem využitelnosti těchto imigrantů je i prohlášení Hospodářské komory, která navrhuje vzdělávat, rekvalifikovat a následně zaměstnat cizince v oborech, o něž není ze strany Čechů zájem. Tito lidé, kteří se chtějí poctivě zapojit do společnosti, chtějí zde poctivě pracovat, by měli být vítáni. Naopak lidé, kteří putují do západních zemí pouze s vidinou zlepšení své sociální situace, čehož důsledkem je výhradní zájem o Německo či Velkou Británii jako cílovou zemi, by tuto šanci mít neměli. Rozlišení ekonomického a válečného uprchlíka je však téměř nemožné. Těžko rozlišíte, zda motivací lidí, kteří budou tvrdit, že odešli z důvodu ohrožení a válečného konfliktu, nebyl právě zájem o zlepšení sociální situace. 

Určitě je tedy možné využít současné vlny imigrace k posílení ekonomiky a pozitivních stránek tohoto proudu. Vše je však také věcí míry a přiměřenosti. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU VÁM PŘINÁŠÍME ZDE!



Hyde park - Kvóty na uprchlíky? Mohou být pro ČR ekonomicky výhodné

Diskutovat (0)