Hyde park - Malé banky se dostávají do problémů, říká čtenář


06. 12. 2016  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje poslední problémy malých bank na tuzemském trhu. Vidí to jako začátek konce některých malých bank a zásadní pročištění bankovního trhu v České republice. S tímto hodnocení však nesouhlasíme. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Malé banky se dostávají do problémů, říká čtenář




Citibank přestala již před měsíci poskytovat své služby a produkty retailovým klientům, tedy klientům nepodnikatelům. Její aktivity převzala Raiffeisenbank. Nyní oznámila ukončení své činnosti Zuno, tedy jedna z nejmladších, nízkonákladových bank. Její aktivity i klienty převezme opět Raiffeisenbank. Evropsko - Ruská banka se dostala do vážných problémů. Sberbank zakázala ČNB financovat realitní projekty. Tyto problémy některých malých bank se nakumulovaly právě k tomuto období.

Komentář JanaKácela1:

Malé banky začaly mít problémy. Nedaří se jim na trhu, nemohou konkurovat velkým bankám a nedosahují zisků. Je vidět, že takové velké množství bank na trhu bylo střelení vedle. Bankovní trh je přesicený a podbízivé nabídky hlavně malých bank jim začínají přinášet problémy. A podle mně bude ještě hůř. Do roka a do dne ohlásí další banky ukončení nebo omezování činnosti. Buďme tak rádi za troku velkých bank, která jako pilíř drží celý bankovní systém v České republice a vyrovnávají tak nestabilitu a nevyváženost, kterou do trhu vneslo takové velké množství malých a spekulativních bank. Podívejte se na příklad Zuna. Patří pod RB a byl to pokus zabodovat u klientů, kteří nechtějí platit za účet a tedy zabodovat tzv. nízkonákladovou politikou. Pokus neúspěšný. Zuno dokonce ani nikdo nekoupil a tak se spojí s českou RB. K čemu to tedy bylo? Podobný scénář pak můžeme očekávat u dalších malých bank. Trh se musí pročistit, jinak bychom na to všichni, v případě nějaké vážné krize, která bezesporu brzy přijde, šeredně doplatili.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, s tímto hodnocením se zásadně neztotožňujeme. Uvedené příklady problémů bank vůbec nevychází z toho, zda jde o malou či nízkonákladovou banku, nebo banku velkou. Jedná se o nekvalitní obchodní modely, nebo nízkou konkurenceschopnost v rámci trhu nízkonákladových bank. Nelze tak například ukončení činnosti jedné z nízkonákladových bank hodnotit jako krizi malých bank a počátek pročištění trhu od těchto bank. To je nesmyslné a ničím nepodložené tvrzení. Jedná se pouze o nízkou konkurenceschopnost jedné konkrétní banky právě v konkurenci dalších nízkonákladových bank, kterým se naopak daří velmi dobře. Nelze tak stavět problém nějaké malé banky jako problém malých bank obecně ve srovnání se stabilitou bank velkých. Je také třeba si povšimnout, že se nejedná u všech uvedených příkladů o stejné problémy, ale o různé druhy jednotlivých, konkrétních problémů, které jsou u každé z bank úplně jiné. Stejně tak charakter bank je úplně jiný. Novou nízkonákladovou bankou, u níž jsou problémy uváděny, je pouze Zuno. Ani Sberbank, ani ERB do této skupiny bank nepatří. Stejně jako tomu nebylo ani u Citibank, tedy specifické a specializované banky, která v celosvětovém kontextu vůbec není malou bankou. Nejde tedy o žádnou krizi malých bank, ale o následky ne zrovna dobrých obchodních rozhodnutí, anebo neuplatnění se v konkurenci podobně zaměřených a podobně velkých bank.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NA AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NALEZNETE ZDE!

 

 



Hyde park - Malé banky se dostávají do problémů, říká čtenář

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16182097632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více