Hyde park - Minimální mzda má dosáhnout až 16 tisíc. Je to reálné?


24. 10. 2017  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Minimální mzda má podle všech stran, které se dostaly do poslanecké sněmovny růst. Podle levice by měla minimální mzda během čtyř let dosáhnout až 16 tisíc korun.

Hyde park - Minimální mzda má dosáhnout až 16 tisíc. Je to reálné?




Takto velké zvyšování minimální mzdy kritizuje náš čtenář - podnikatel. Na jednu stranu sice může být růst minimální mzdy v pořádku, ale v případě takto rychlého růstu už může jít o závažný problém. Zejména v oblasti služeb a nízkokvalifikovaných prací může způsobit růst minimální mzdy velké problémy. Tyto problémy nevyřeší ani příchod levnějších zaměstnanců z východních zemí, protože i na ty se bude minimální mzda vztahovat.

Komentář JarouskaBrouska:

Všichni se předbíhají v návrzích na zvyšování minimální mzdy. Ono je to tak lehké a populistické. Stačí nařízením vlády zvýšit minimální mzdu a je to. Všichni budou spokojení a ukázali jsme jak plníme předvolební sliby a mzdy rostou. Ale ono to není tak pozitivní a veselé jak se může jevit na první pohled. Já jsem třeba podnikatel. Děláme služby a práce za poměrně nízké mzdy a tomu odpovídají i platy, kdy se jedná o málo kvalifikovanou práci. Zaměstnávám totiž lidi, které by jinak nikdo moc nezaměstnal a u mě můžou rovnou začít makat. Jakmile mi ale zvýší minimální mzdu na 16 tisíc jak tu někteří slibují, tak jsou pro mě ti lidi nezaměstnatelní a já budu muset s podnikáním v tomhle oboru skončit. Málokdo si uvědomuje, že nejde jen o těch 16 tisíc, ale taky k tomu 35 procent pojištění. Ten člověk Vás pa vyjde skoro na 21 tisíc a to už není fakt málo. 

Reakce našeho serveru:

Zvyšování minimální mzdy podporujeme, ale samozřejmě musí být přiměřené a postupné. Jisté ale je, že platí u všech politických stran tlak na to, abychom už nebyli levnou montovnou a platy se zvyšovaly co nejrychleji a nejvíce. Je to logické, protože za současného stavu se příjmy a životní úroveň našich občanů vůbec nepřibližují příjmům u našich západních sousedů. Stačí přitom jen přejet hranici a ihned se ocitnete v zóně třikrát vyšších platů za stejnou práci a to není v pořádku. Je tak logické, že vláda, aby ovlivnila situaci a nastartovala růst mezd musí zvyšovat mzdy jak státních zaměstnanců, tak i zvyšovat minimální mzdu a tím tlačit i na další zvyšování mezd u ostatních platových tříd. Jde o to, vytvořit v České republice dlouhodobé očekávání zvyšování platů, ale také i na druhé straně zvyšování ekonomické výkonnosti a produktivity. Minimální mzda je tak jedním z nástrojů, které musí vláda použít a bude tak určitě činit kterákoliv vláda.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Minimální mzda má dosáhnout až 16 tisíc. Je to reálné?

Diskutovat (0)