Hyde park - Nejdříve musí řetězce označovat dodavatele, po roce se to ruší


13. 09. 2016  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje stát a úředníky za jejich nekompetentnost. Nejdříve zavedou povinnost zveřejňovat podíl dodavatelů do potravinářských řetězců dle země původu, aby se tato povinnost po roce zrušila. Nic nepřinesla. Proč? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Nejdříve musí řetězce označovat dodavatele, po roce se to ruší




Je to jako z Kocourkova, říká čtenář o přístupu státu k označování a zveřejňování podílu dodavatelů zboží z jednotlivých zemí u našich potravinářských řetězců. Téměř ve všech případech činil podíl Českých dodavatelů více než 80 procent. Přitom podíl domácích potravin je výrazně nižší. Jak je to možné? Zahraniční potraviny dovážejí ve velké většině právě tuzemské firmy! Z informací tak zákazník vůbec nedostal informaci o podílu zboží v daném řetězci. To stát nevěděl, když vyhlášku přijímal? 

Komentář Modrovouse:

To je pěkný Kocourkov. Právě jsem se dočetl, že stát bude rušit vyhlášku o povinném zveřejňování podílu dodavatelů zboží do prodejen. Nesplnila prý cíle do ní vkládané. To ty úředníci na ministerstvu nevěděli, že zahraniční potraviny dováží z velké většiny domácí firmy? To jim nikdo neřekl? My přece jako zákazníci nechceme znát zemi původu dodavatele, ale zemi původu potraviny. O to přece šlo? A řetězce přitom musí o zemi původu potravin mít informace, které ale nyní nechtějí zveřejňovat. Typický příklad lobbingu. Byla tu poptávka po informacích ze strany klientů za účelem podpory prodeje domácích potravin. Zapůsobila lobby dovozců potravin a supermarketů a úředníci zmršili celou vyhlášku a místo zveřejňování podílů potravin v prodejnách dali povinnost zveřejňovat původ dodavatelů. To je šílený v téhle zemi. Všichni na to koukají a nikomu to není divný? Nikdo za to nemůže, ostatně jako vždycky.

 



Hyde park - Nejdříve musí řetězce označovat dodavatele, po roce se to ruší

Diskutovat (0)