Hyde park - Nesplácení dluhů má být trestným činem


26. 01. 2016  00:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář prosazuje názor, že nepslácení dluhů má být automaticky trestným činem. To by byl nejefektivnější nástroj na zlepšení platební morálky dlužníků, stejně jako je tomu u neplacení výživného. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Nesplácení dluhů má být trestným činem




Mohlo by být neplacení dluhů automaticky trestným činem? Nepoškodilo by to mnoho nevzdělaných lidí, nebo lidí, kteří naletěli šmejdům a pochybným poskytovatelům půjček? Obecně žádné rázné opatření, věci rázně nevyřeší. Na druhou stranu je pravdou, že neplacení dluhů je velmi vážným problémem, který se v průběhu času a doby prohlubuje. Pokud považujeme krádež za jednoznačný zločin, pak půjčení finančních prostředků za účelem uspokojení vlastních potřeb, které nejsou následně spláceny, má stejné důsledky jako prosté okradení. Objem nesplácených prostředků, tedy ztráty věřitelů jsou mnohonásobně vyšší, než částky, které ukradnou za dané období všichni zloději v České republice.

POROVNEJTE SI NABÍDKU PŮJČEK!

Komentář Rogala:

Dostal sem se do situace, kdy mi dva dlužníci neplatí půjčku a já se tak kvůli nim dostávám do sociálních a finančních problémů. Za tyhle výtečníky tak v podstatě vše platím já a cítím se okraden. Jaké důsledky má nezodpovědné chování dlužníků v mém případě? Už je rozsudek probíhá exekuce a dlužníci se smějou. Nikdo na ně nemůže. Bydlí v nájmech, věci v bytech nejsou jejich, pracujou na černo, nebo podnikají a jsou Happy. Podal sem trestní oznámení, protože je úplně jasný a já to vím, že ti lidi peníze mají, ale načerno a užívají si je pouze pro sebe a úmyslně neplatí mně splátky dluhu. U policajtů se jen dozvím, že se nejedná o úmysl a musel bych prokázat, že už v době přijetí půjčky si dlužníci plánovali, že je nebudou splácet. Proboha, co je to za nesmysly? Co je to legalizované okrádání lidí, nad nímž všichni mhouří oči? Přece úmysl je, když ten člověk žije v pohodě, na vysoké noze, všechno na černo a já nemám ani na nájem přestože jsem jejich věřitel? To není úmysl, že někdo žije z mých peněz na můj úkor. To nedělá úmyslně? To dělá z nedbalosti nebo co? Jakékoliv dlužení po splatnosti, by mělo být trestným činem a to bez výjimek. Neříkám, že bych ty lidi zavíral, ale nejprve by dostali podmínku s tím, že musí dluh alespoň částečně splácet, jinak se jim podmínka promění v několikatýdenní trest. Pokud by ani dál neplatili, mohl by se jim trest zvyšovat, protože by opakovaně páchali trestný čin. Totálně by se zlepšila vymahatelnost dluhů. To byste viděli.

Reakce našeho serveru:

Ano, cítíme, že vymahatelnost práva a zejména půjček je zde dosti nízká. Jsou dlužníci, kteří se umí na své předlužení velmi dobře připravit. A pak dělají dluhy v podstatě úmyslně a promyšleně. Druhou věcí je, že tento úmysl předem nelze pořádně prokázat a jen v minimech případů se dostane takové chování dlužníka před soud. Stačí totiž, aby dlužník nějakou přechodnou dobu skutečně platil a pak přestal. Problém je, že orgány řeší úmysl v době pořizování půjčky, což je samozřejmě těžko zjistitelné. Nikdo už nezjišťuje a nevyšetřuje chování dlužníků v době nesplácení. Pokud by tito lidé byli vyšetřováni a prověřováni, zjistilo by se, že tito lidé pracují často na černo, nebo při podnikání si nechávají peníze posílat na účet příbuzných či známých a při pořizování věcí tyto kupují do vlastnictví blízkých osob, aby se tak vyhnuli exekucím. A právě v tomto by se měl spatřovat záměr a úmysl poškozovat věřitele, jak správně tvrdíte. Určitě se neztotožňujeme s názorem, že každý dlužník by měl být trestně stíhán. Je mnoho lidí, kteří se do dluhů dostali nezaviněně a bylo by značně nespravedlivé i tyto lidi stíhat a odsuzovat. Nejde nám přeci prioritně o trestání lidí, ale o zlepšení vymahatelnosti práva a donucení dlužníků splácet. To ovšem nedosáhneme tím, že potrestáme i nevinné.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Nesplácení dluhů má být trestným činem

Diskutovat (0)