Hyde Park:
Odliv peněz do zahraničí okrádá tuzemské občany


18. 02. 2020  01:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Další články

HYDE PARK: Čtenář kritizuje ve svém příspěvku banky a další společnosti se zahraničními vlastníky z důvodu odvádění stovek miliard korun do zahraničí. Jsou tak, dle jeho názoru, okrádáni naši občané. Je odliv dividend do zahraniční pro nás už tak nebezpečný?

Hyde Park: Odliv peněz do zahraničí okrádá tuzemské občany




Komentář Jaro3:

Jsem v údivu, že se nechají lidi u nás takhle obírat od velkých korporací ze zahraničí. 400 miliard korun odchází pryč a nikdo s tím nic nedělá. Takhle se plundruje naše země. Připomíná mi to pověstný Klondajk nebo písničku od Kabátů, jaký jsme tu zlatý důl pro cizí firmy. Za tyhle peníze, který jsou mimochodem naše, by se dalo postavit 400 kilometrů dálnic v super kvalitě nebo xy bytových domů. Někde jsem četl, že rozpočet je kolem 1,4 miliardy korun. Vždyť ty peníze, co končí v tramtárii dělají skoro třetinu našeho celého státního rozpočtu.

Reakce naší redakce:

Dobrý den, děkujeme Vám za Váš komentář. S kritikou odlivu zisků bank, ale i dalších firem, do zahraničí se ztotožňujeme. Česká republika je spolu s Irskem zemí s nejvyšším odlivem zisků v Evropě a možná i na světě. Zahraniční společnosti zde realizují veliké zisky, ale už je v takové míře nevrací zpět a do velké míry tak projídají potenciál tuzemské ekonomiky a setrvačností vytahují peníze z ekonomiky.

Otázkou je, jak věc řešit. Existují v zásadě dvě možnosti. Buď půjdeme cestou restrikce a zdanění dividend a zisků, které směřují do zahraničí, nebo půjdeme cestou motivace, která bude více lákat zahraniční firmy k tomu, aby své zisky v České republice nechávaly a reinvestovaly. S tím se ovšem pojí také dostatek projektů a příležitostí pro investice v naší poměrně malé ekonomice, včetně možných inovací, patentů a vynálezů. Dále je také důležitý vzdělávací systém, který umožní tyto projekty kvalifikovaně řídit a vést k další možným ziskům.

Otázka odlivu dividend tak není vůbec jednoduchá a ani řešení není černobílé. V loňském roce se věcí zabývala i vláda a premiér Andrej Babiš se sešel kvůli tomuto problému se zástupci velkých zahraničních firem.



Hyde Park: Odliv peněz do zahraničí okrádá tuzemské občany

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16322322656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více