Hyde park - Pole hodnotnější než továrny a sklady


26. 07. 2016  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Náš čtenář a komentátor kritizuje úbytek zemědělské půdy, která se snižuje kvůli expanzi průmyslových staveb, rodinných domů či stavbě dálnic. Pole je dle názoru čtenáře hodnotnější než tyhle stavby. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Pole hodnotnější než továrny a sklady




Každý rok mizí v České republice zemědělská půda v rozsahu stovek hektarů. Každý den ubyde několik fotbalových hřišť zemědělské půdy z důvodu jejího zastavění průmyslovými objekty, dálnicemi, rozrůstajícími se městy apod. Stojí tak zde proti sobě dva odlišné názory. 

Komentář Grüna:

Bojkotujte jakékoli výstavby na zemědělské půdě ve vašem okolí. Nebojte se vzepřít nadnárodním společnostem a braňte klidně vlastními těly výstavbě monster továrních a skladištních budov. Zemědělská půda, která zanikne zastavěním, už se obnovit nedá. Přicházíme tak o prostředek, který zajišťuje naší stravu a veškeré jídlo z našich zdrojů.  Půda je mnohem cennější hodnota, než skladištní hala, kde se přechodně zaměstná několik stovek lidí a za několik let zase přejdou jinam, kde budou mít levnější náklady a nižší mzdy. Je to vykrádání doslova národního bohatství. Měníme tak svojí budoucnost za krátkodobý, nejasný prospěch a měníme se v betonový stát, který nebude mít co jíst a kde pěstovat zemědělské plodiny a pást své krávy. Stát neměl vůbec přistupovat na snížení nebo zrušení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského fondu, následovat bude rozsáhlá devastace.

Reakce našeho serveru:

Půda by určitě měla být v České republice chráněna a mělo by se omezit její zastavování. Na druhou stranu si myslím, že zemědělskou půdu neohrožuje až takovým způsobem výstavba, ale spíše eroze zemědělské půdy a záplavy. Ti znehodnocují a ohrožují mnohem větší rozsah zemědělské půdy a jen velmi těžko můžeme toto znehodnocování efektivně zastavit. Určitě je také dobré propagovat spíše zastavování starých průmyslových ploch, které se rekultivují a připraví pro nové investice. Nicméně tento způsob není vždy možný a musíme také brát v úvahu konkrétní potřebu nového investora. Pořád totiž ještě nejsme tak vyspělý stát jako například Rakousko či Dánsko, kde si může stát skutečně dovolit silně regulovat či odmítat investice, pokud nejsou schopni investovat za daných podmínek stanovených státem. Česká republika je stále zemí, která potřebuje investice a zaměstnavatele tak, aby měla větší sílu zajistit růst mezd a produktivity práce, stejně jako zajištění zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací.

Vyšší hodnotu a přínos má samozřejmě továrna či výzkumný ústav, který na části zemědělské půdy vystavíme. I přes snižující se rozsah zemědělské půdy nejsme zemí, která by zemědělskou půdu v plném rozsahu využívala a která by trpěla nedostatkem potravin či produkce. Daleko větším nebezpečím pro zemědělství jsou přebytky ve výrobě, velmi nízké ceny konkurentů z jiných zemí a ne zrovna výkonný zpracovatelský sektor. Úbytek zemědělské půdy tak v současné chvíli nemá vůbec na kondici či problémy zemědělství vůbec žádný vliv, nebo jen vliv skutečně marginální.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Pole hodnotnější než továrny a sklady

Diskutovat (0)