Hyde park - Progresivní daň ano či ne


02. 02. 2016  00:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje v našem seriálu plán vlády na zavedení progresivních daní, proti současné rovné sazbě daně. Je progresivní daň skutečně spravedlivá? ČTĚTE DÁLE!

 

Hyde park - Progresivní daň ano či ne




Progresivní zdanění znamená princip, kdy jsou vyšší příjmy, překračující stanovený limit zdaňovány vyšší sazbou, proti příjmům nižším. Tento systém u nás fungoval do roku 2008, kdy byla zavedena tzv. rovná daň ve výši 15 procent. Ta v podstatě funguje v naší zemi dodnes. Výjimkou je pouze sedmiprocentní přirážka, kterou platí lidé s nejvyššími příjmy. S uvedenou výjimkou zde progresivní daň neexistuje. Ať tedy vyděláváte sebevíc, stále hradíte stejnou sazbu daně, i když samozřejmě platíte vyšší objem daní, než lidé s příjmy nižšími.

Komentář Argentuma:

Samý stížnosti na to, že stát nemá peníze. Přitom se zdaňují hlavně chudí a lidé s nízkými platy, kteří platí stejně jako ti bohatí. To není spravedlivý. Proč milionář platí 15 procent stejně, jako platím já ze svýho, sice nízkýho, ale poctivě vydělanýho, platu. Jen se slibuje a nic. Vláda slíbila už na začátku, že zavede vyšší daně pro bohatý. Hned by se naplnil rozpočet a bylo by na důchody, dávky i na dálnice. Takhle si ti lidi kupujou jenom jachty, peníze vyvážej do zahraničí a peníze vyhazujou za blbosti, zatímco jiní lidi nemají pomalu co jíst, nebo se dělají sbírky na nemocný děti. Bohatý by se měli zdanit a to pořádně. Nikdo jim neupírá, že toho dosáhli třeba i poctivě, ale když mám hodně, mám taky společnosti více vrátit.

Reakce naší redakce:

Dobrý den, máte pravdu, že progresivní zdanění zvyšuje podíl úspěšnějších a bohatších na nákladech společnosti, ve které tito úspěšní lidé působí. Progresivní daň také platí ve většině vyspělých zemí světa. Naopak princip rovné daně zavedli v nějaké formě východoevropské země jako Slovensko, Rumunsko, nebo Estonsko. I přes zavedení relativně nízké rovné sazby daně se však žádné z těchto zemí nedaří lákat rezidenty, tedy plátce daní ze zahraničí, jako se to daří například Holandsku. I to svědčí o tom, že samotné zavedení jednotné, nízké sazby daně z příjmů není samospásné. Na druhou stranu by však vyšší sazby daně neměly dusit ekonomiku ani zdaněné osoby. Mimochodem ti nejchudší lidé, nebo lidé s nejnižšími příjmy neplatí už dnes daně žádné, nebo daně výrazně nižší než 15 procent. Tuto daň snižují nízkopříjmovým skupinám občasné vysoké odčitatelné položky, jako sleva na poplatníka, nebo bonus na děti. Tedy ten současný systém je v zásadě už nyní mírně progresivní, kdy nejchudší neplatí žádné daně a bohatí platí právě daň mírně nižší než 15 procent, nyní + 7 procent a to po započtení daňových slev. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NAJDETE ZDE!



Hyde park - Progresivní daň ano či ne

Diskutovat (0)