HYDE PARK:
Regulace bank u hypoték je nešťastná


30. 05. 2017  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL – HYDE PARK: Čtenář kritizuje fakt, že se ČNB a vláda snaží krotit trh s hypotékami nesystémovými a tvrdými regulacemi, které zasahují hrubě do volného trhu, místo aby se řešily skutečné příčiny neuspokojivého stavu na trhu nemovitostí.

HYDE PARK: Regulace bank u hypoték je nešťastná




Nemovitosti a zejména byty v Praze rostou velmi rychlým tempem. Za viníka je přitom označen systém hypoték a jejich výhodnost a snadná dostupnost. Proto je třeba hypotéky omezit a vzít tak lidem možnost si brát levné hypotéky a snadným způsobem si pořizovat nové, vlastní bydlení. Tímto směrem jde vláda i Česká národní banka. Očekávají, že po zmražení hypoték a omezení jejich dostupnosti, která už v podstatě několik let probíhá, dojde k omezení přílivu peněz do odvětví, omezí se prodeje a tlak na cenu se sníží.

Komentář Hyka 788 Jane:

Poslanci nechtějí schválit zákon o regulaci hypoték ČNB. Ta měla dostat zákonnou možnost omezovat různými způsoby komerční banky v poskytování hypoték a dalšími regulacemi. Všechno vychází z omezené logiky, že když ustřihneme příliv peněz na trh nemovitostí, kde je jich stejně málo, tak vyřešíme celý problém. To, že hrubě zasahujeme do trhu, že trh narušujeme, že do budoucna opět mrzačíme trh a přístup bank ke klientům už je věc vedlejší.  Přitom se neřeší skutečný problém. Problémem přeci není, když lidi chtějí více aut, pořizovat více rohlíků a chleba. Jak věc řeší skutečně normální a svobodný trh? Zvýší produkci, nebo zdraží, ale i přes zdražení dojde k navýšení produkce, protože se za vyšší ceny vyplatí více vyrábět. A pokud se nebude více vyrábět u nás, dorazí zmražené rohlíky, nebo nová auta ze zahraničí a trh vyplní. Jak reagujeme v případě trhu nemovitostí? Protože je nemovitostí na trhu nedostatek dochází k růstu cen a to velmi vysokému. Všichni se přitom shodují,  že důvodem nedostatku nemovitostí na trhu jsou nesmyslné a regulativní administrativní a povolovací řízení, které zpomalují či znemožňují výstavbu nových domů a bytů. Však už to také známe. Aby povolovací řízení na stavbu bytového domu trvalo třeba osm let, jak je u nás zvykem je skutečně extrém a právě to, je důvodem růstu cen nemovitostí. Nikoliv levnost hypoték nebo jejich dostupnost. Uměle si tak brzdíme ekonomiku a rozvoj. Když vidíme jak raketově roste výstavba v Číně, nebo třeba v Turecku, kde ani nemají pro byty kupce a využití, tak je zcela s podivem, že tady máme obrovskou poptávku, předem prodané byty a nejsme schopni stavět. Místo aby se podávali návrhy zákonů na regulaci bank ze strany ČNB, měli páni politici věnovat svůj čas a práci na přípravu zákona, který by odstranil zbytečné administrativní a právní překážky výstavby a pomohl k jejímu urychlení. Bohužel, regulace a mrzačení trhu je rychlejším (ne)řešení celé situace.

Reakce našeho serveru:

Ačkoliv se nám to tak často nestává, musíme se vším co je v komentáři našeho čtenáře napsáno zcela souhlasit. Je to navíc zajímavý a inspirativní pohled na celou problematiku. Rozhodně jako server jsme také proti regulaci hypoték a umělému omezování přístupu lidí k zajištění vlastního bydlení a to jen proto, že stát není schopen řešit situaci na stavebním trhu a trhu nemovitostí, kde z důvodu nesmyslně dlouhého a náročného povolování staveb existuje chronický nedostatek bytů na tomto trhu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU V NAŠEM HYDE PARKU NALEZNETE ZDE!



HYDE PARK: Regulace bank u hypoték je nešťastná

Diskutovat (0)