Hyde park:
Regulace, regulace a zase ty regulace


15. 08. 2017  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém příspěvku kritizuje standardní přístup státu, který když chce něco řešit, dělá to nejčastěji regulací, a často i vytvářením nových zákonů nebo neustálou novelizací těch původních. Kam až to povede?

Hyde park: Regulace, regulace a zase ty regulace




Regulace znamená vždy zásah do nějakého prostředí nebo do volného rozhodování lidí či subjektů. Regulovat by se tak mělo až ve chvíli, kdy všechna ostatní řešení a možnosti selžou. V České republice se tomu bohužel tak neděje. Nejdříve regulujeme a teprve poté případně řešíme věci i jinak. Někdy to však končí jen tou regulací. Čtenář tak naráží na opakovanou regulaci hypoték ze strany České národní banky, která je našimi čtenáři silně kritizována.

Komentář JakubaV.:

Regulovat, regulovat a zase regulovat. To si řekla naše velevážená národní banka a rozhodla se zadusit hypotéky a vůbec možnost lidí si nějaký dům nebo byt pořídit. Jedna skupina občanů tak byla uspokojena tím, že si stihla svůj byt pořídit dříve za výhodných úrokových podmínek, a druhá skupina občanů bude sankcionována zato, že to prostě nestihla a rozhodla se hypotéku vzít už v nevítaných časech. Buď tak hypotéku nedostanou, nebo jí dostanou za mnohem dražší peníz. A to není všechno, když už na hypotéku peníze máte, tak vám centrální banka zase znepříjemní situaci, protože musíte mít našetřeno mnohem víc peněz, jako spoluúčast. Ale pozor. Když už si peníze našetříte a máte třeba těch vymodlených 90 procent ceny nemovitosti, tak máte další regulaci, protože banky takových hypoték můžou poskytnout jen 15 procent z celkového objemu! A aby to nebylo všechno přijde další regulace. Konec to mít asi nebude, dokud neskončí lidi pod mostem.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, souhlasíme s tím, že regulovat by se přehnaně nemělo, a existuje debata o tom, zda současné kroky ČNB už nepřesahují pomyslnou hranici toho, kdy je ještě regulace v pořádku, kdy už je za hranou a může narušovat a negativně zasahovat do volného trhu. Určitě bychom uvítali, kdyby konsolidace trhu probíhala spíše standardními prostředky, tedy například zvýšením úroků, ke kterému ČNB přistoupila tento měsíc. Nejedná se pak o regulaci, ale nastavení tržních podmínek, kterým se jak banky, tak klienti musí přizpůsobit a hypotéky tak reguluje v podstatě tržní prostředí, byť za zpřísněných úrokových podmínek. Je to stále lepší, než když ČNB zasahuje regulací přímo do rozhodovacích mechanismů bank.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Regulace, regulace a zase ty regulace

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více