Hyde park:
Schodek rozpočtu na dobré věci


23. 05. 2017  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři oceňuje navrhovaný schodek 50 miliard korun, který je navrhován na rok 2018. Nejde podle něj o to zda je schode o několik miliard nižší či vyšší, ale o to na co je použit.

Hyde park: Schodek rozpočtu na dobré věci




Připomeňme, že za loňský rok vykázal státní rozpočet rekordní přebytek ve výši 62 miliard korun. Jinak se rozpočtový schodek každý rok snižuje a jeho reálná hodnota je v posledních letech nižší než navržený a schválený rozpočet. Jak někteří ekonomové, tak zejména pravicoví politici navrhovaný schodek kritizují. Faktem však je, že i kdyby byl takový schodek skutečně dosažen, patřIl by k nejnižším mezi členskými státy EU.

Komentář Radany J.

Konečně se přidává důchodcům a na platy učitelům a doktorům a dalším státním zaměstnancům. Jsem za to ráda, protože ti lidé si to zaslouží a je třeba je ocenit a nastartovat tak i růst platů u soukromých firem. Líbí se mi pak debata o tom, jestli je rozpočet s dluhem 51 miliard korun nízký nebo vysoký a jestli by neměl být vyrovnaný rozpočet. Ti pánové co to kritizují přitom žijí úplně v jiném světě než lidé, kterým se přidává. Uvědomte si, že jeden důchodce si měsíčně polepší o pouhých 500 Kč, byť pro ně to jsou samozřejmě velké peníze. Poslanci dostávají desítky tisíc korun a pravidelně si přidávají a určitě ne v těchto dimenzích. Když si mají přidat, tak tisíce a ne pár stovek korun. Dluh rozpočtu sice není úplně dobrý, ale pokud se použije na dobrou věc, tak ať je. Však není tolik vysoký a to ani ve srovnání s okolními státy. Lidé žít musí a také je neživí o pár miliard vyšší nebo nižší dluh rozpočtu, ale jejich platy. Je to prostě dobře.

Reakce našeho serveru:

Určitě se ztotožňujeme s hodnocením, že navrhovaný schodek státního rozpočtu patří k těm nejnižším v EU a v takové výši by nečinil ani půl procenta HDP, přičemž povolený limit jsou 3 procenta. Navíc při odhadovaném růstu ekonomiky kolem 3 procent by se podíl tohoto dluhu k hrubému domácímu produktu, tedy k tomu co se v České republice za rok vyrobí a vytvoří, výrazně snižoval. Není přitom vyloučeno, že rozpočet nedopadne výrazně lépe. Zatím každý státní rozpočet za této vlády vykázal hospodaření výrazně lepší, než byl schválený rozpočet. To bylo dosaženo jednak vyššími než plánovanými výnosy z daní a také udržením výdajů v rozumných mezích. Pokud si promítneme priority ekonomické politiky, kterou je zrychlení růstu mezd v celé ekonomice a tím i k dalšímu zrychlení ekonomiky, tak je právě zvýšení důchodů i platů státních zaměstnanců nyní nejlepším motorem růstu mezd v celém tuzemském hospodářství. Samotná výše schodku pak výrazný vliv nemá a určitě by bylo jedno, pokud by se navrhoval schodek například 30 miliard korun. Ekonomika by to nijak nepocÍtila a ani dluhopisy by výrazněji nezlevnily.

DALŠÍ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Schodek rozpočtu na dobré věci

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16484574848

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více