Hyde park - Stát chce vládnou, ale často je i směšný


15. 03. 2016  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář se pozastavuje nad tím, jak stát po svých občanech požaduje bezchybné plnění povinností, ale sám se někdy chová tragikomicky. Příkladem je i zákon, který řetězcům nařizuje informovat zákazníky o svých dodavatelých. Ministerstvo ho chce zase zrušit. Neplní účel. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Stát chce vládnou, ale často je i směšný




Nejen že nařízení neplní svůj účel, tedy informovat zákazníky o tom, z jakých zemí odebírá řetězec své zboží, ale je zcela zavádějící. Ministerstvo zemědělství totiž špatně nastavilo pravidla, z nichž má informace pocházet. Místo, aby nařídila řetězcům, aby zveřejnily na svých tabulích procentuální podíl původu svého zboží, měly informovat pouze o zemi sídla svého dodavatele. Přitom Polská vejce, nebo Německé vepřové řetězcům neprodávají výrobci z těchto zemí, ale z velké většiny dovozci, kterými jsou tuzemské firmy. Například u Billy se tak dozvíme, že 94 procent jejích dodavatelů pochází z České republiky. 94 procent tuzemského zboží v těchto prodejnách to ale neznamená. Je tak zcela zkreslen pohled na to, o čem měli být zákazníci řetězců informováni. Jak je možné, že to odborníky z ministerstva zemědělství nenapadlo?

Komentáře Jürgena:

Před rokem zavedla vláda povinnost, aby nás obchody informovaly o tom, jaký je podíl dodavatelů z různých zemí. Po roce se bude tato povinnost zase rušit. Důvod? Vyhláška prý neplní svůj účel. A sakra jak může takový šmejd plnit svůj účel? Jak může taková instituce, která chce být vážená a uznávaná poplést, nebo nevidět rozdíl mezi původem zboží a původem dodavatele? Dyť to je přece jasné i primitivovi. Stačilo, aby ministerstvo nařídilo ve vyhlášce nebo zákonu zveřejňovat podíl původu zboží. Hned bychom věděli, že zboží vyrobené v ČR tvoří 50 %, podíl zboží z Polska 40 % a už do toho obchodu nejdu. Místo toho nařídili zveřejňovat podíl dodavatelů. Tedy dodávají nám dodavatelé z ČR, kterých je 90 %. To, že nám tihle dodavatelé dodávají zahraniční zboží, už nikoho asi nenapadlo. Katastrofa. Teď to chce ministerstvo zrušit, místo toho, aby jen předělalo parametry. Už je mi jasné, že za stanovením nesmyslného kritéria nestojí hloupost úředníků, ale záměr, aby se nakonec opatření ukázalo jako nefunkční a mohlo se tak v tichosti zrušit.

Reakce našeho serveru:

Ač se nejedná přímo o problematiku bankovnictví či financí, je vidět, že absurdní situace nevznikají jenom u bank a poplatků, ale také v jiných odvětvích a stát je toho příkladem. Skutečně ti okolnosti napovídají tomu, že vše bylo vedeno snahou o neúčinnost daného opatření a tím došlo i ke stanovení nic neříkajícího ukazatele, což všichni museli vidět už v den, kdy řetězce tyto údaje zveřejnily. To, na co lidé čekali, a na co se i v mém případě těšili, tedy aby věděli, jaký podíl tuzemského a zahraničního zboží ten který řetězec prodává, se nedočkali, a byli v podstatě podvedeni. Přitom ten prvotní záměr byl jasný a prokazatelně byl i sdělovaný v médiích. Příslušní tvůrci vyhlášky tak museli vědět, že to co slibují, opatření nesplní a splnit ani nemůže. Mělo by se jednat o absurditu roku.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Stát chce vládnou, ale často je i směšný

Diskutovat (0)