Hyde park - Stavební spořitelny stále brutálněji vypovídají nevýhodné smlouvy


21. 04. 2015  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář si stěžuje na postup stavebních spořitelen, které stále častěji a dle jeho slov stále brutálněji vymáhají ukončení dosavadních pro ně nevýhodných smluv o stavebním spoření. Důvody se přitom stále mění.

Hyde park - Stavební spořitelny stále brutálněji vypovídají nevýhodné smlouvy




Každá ze stavebních spořitelen přitom používá vlastní důvod odstoupení od smlouvy. Jednou je to přečerpání cílové částky, jindy je to nenahlášení vyšší cílové částky a přicházejí další důvody, například dosažení cíle smlouvy apod. Ve všech případech však hraje hlavní důvod nevýhodnost těchto smluv pro stavební spořitelny. Smlouvy byly přitom uzavírány před mnoha lety, kdy úroky z těchto vkladů dosahovaly i 3 procenta. Takovýto výnos je v dnešních podmínkách v zásadě nereálný. Úrokové sazby jsou na minimech a to samé platí i o výnosech z dluhopisů a jených bezpečných cenných papírů.

Komentář Play Boye:

Taky už vám přišlo odstoupení stavební spořitelny od smlouvy o stavebním spoření? Mě přišlo již několikáté odůvodnění, protože s těmi předchozími jsem prostě nesouhlasil. Stavební spořitelny si pořád vymýšlí nové a nové stále zdánlivě sofistikovanější důvody, proč mohou od smluv odstupovat. Jejich způsoby jsou přitom čím dám brutálnější a často i zcestné. Jak jinak si vysvětlit skutečnost, kdy vám spořitelna odstoupí od smlouvy z důvodu, že máte přespořenou cílovou částku? Kdykoliv v minulosti přitom tuto částku vždy valorizovaly a nebyl žádný problém. Najednou to ale problém je. A to píšou, aniž by předem o tom své klienty informovali. 

S klienty se tedy tímto způsobem standardně jedná. Je přitom pikantní, že jiné stavební spořitelny u mých přátel, mají zase jiné důvody pro odstoupení od těchto starších smluv. Je to legrační. Všichni mají nejrůznější a nejrozmanitější důvody, ale přitom jim pořád a stále jde jen a jen o to samé. Zbavit se produktu, který je pro ně nevýhodný, ale který je naopak výhodný pro jejich klienty a to takhle přece nejde. Už by měl stavební spořitelny v tomhle někdo umravnit. Takový postup se totiž může hodně zneužívat. Například vás nalákají na super výhodné podmínky a vysokou sazbu a po roce vám ji jednostranně sníží, nebo od smlouvy odstoupí, protože už pro ně nebude výhodná. A vy máte jak se říká smůlu.

Reakce naší redakce:

Dobrý den, s Vaším názorem se plně ztotožňujeme. Nepřijde nám vůči klientům stavbních spořitelen fér, že se s nimi takto zachází. Není tedy s nimi často jednáno jako s plnoprávnými účastníky vztahu. Prostě ve chvíli kdy se to hodí se klientům oznámí, že se od smlouvy odstupuje, aniž by se stejná možnost dávala běžně i klientům, kteří naopak nechtějí využívat pro ně aktuálně nevýhodných služeb. Obdobné jednání zaznamenáváme i u různých bank, které nutí klienta buď smlouvu upravit dle požadavků banky, nebo mu zvýší jednostranně poplatek za tuto službu.

Klientům přitom není ani sdělen skutečně objektivní důvod proč je takto postupováno a ani s nimi není řádně jednáno. Takovýto postup některých institucí bohužel vážně narušuje důvěru mnohých klientů v celý sektor a trh.

DALŠÍ KOMENTÁŘE V NAŠÍ SEKCI HYDE PARK NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Stavební spořitelny stále brutálněji vypovídají nevýhodné smlouvy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12524221552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více