Hyde park:
Ukončení intervencí žádná tragédie nebyla


25. 04. 2017  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje ukončení devizových intervencí ČNB. Žádná tragédie se skutečně nekonala. Koruna je velmi klidná a kurz stabilní. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park: Ukončení intervencí žádná tragédie nebyla




Ukončení intervencí České národní banku oslabujících korunu se očekávalo velmi napjatě. Mnozí ekonomové a odborníci předvídali útok na korunu a výrazné kolísání kurzu. Nic takového se přitom nepotvrdilo. Negativní očekávání nemělo na kurz a vývoj kurzu koruny vůbec žádný vliv. Koruna je klidná a její kurz je překvapivě stabilní. Aktuálně se kurz koruny pohybuje na úrovni 26,80 korun za euro. Nedochází ani k prudkým nákupům ani prudkým výprodejům koruny.

Komentář Jauka215:

Baví mě předpovědi různých ekonomů, kteří předvídají různé vývoje kurzu měn nebo ekonomiky. Většinou se ani netrefí a jejich předpovědi jsou jen čiré spekulace. To samé bylo i s předpověďmi k ukončení intervencí ČNB ke kurzu koruny. Skoro každý předpovídal, jak bude koruna prudce posilovat, jak bude koruna kolísat a poskakovat a nic takového se neděje. To jen svědčí o tom, že rádoby ekonomé předvídají často to, co se jim bude hodit. Tato očekávání a předpovědi pak ovlivňují očekávání a následně ekonomiku. To jsme si už zažili při velké finanční krizi v roce 2008. Ukončení intervencí ukazuje, že naše ekonomika je stabilní, spekulace zase až tolik ekonomiku neovlivňují a předpovědi, zejména ty katastrofické nemáme brát vůbec vážně a případně je raději ani neposlouchat. Myslím, že ty intervence v posledním roce nakonec vůbec nebyly potřebné, protože i bez nich by kurz stejně zůstával na úrovni, jaká je teď i bez intervencí. 

Vyjádření našeho serveru:

S Vaším názorem se do velké míry ztotožňujeme. Zajímavý je i Váš postřeh na závěr, kdy konstatujete, že kdyby Česká národní banka neintervenovala poslední rok, tak by se s kurzem ani nic podstatného nestalo. V zásadě poslední vývoj kurzu koruny dokazuje, že skutečně mohla ČNB přikročit k ukončení intervencí mnohem dříve, a s kurzem by se vůbec nic dramatického nestalo a ani by nedošlo k nějakému dramatickému posílení koruny. Ta situace totiž není nyní jiná, než by byla třeba před rokem či před půl rokem. Česká národní banka si tak mohla ušetřit výrazné částky vynaložené za intervence. Jde však o to, že intervence nemusely být zase až tak nevýhodné. Nakupování hodnotné měny, jako jsou eura či dolary, za vytisknuté koruny, nemusí být až tak problematický či negativní obchod jak se může zdát a jak se tvrdí v důsledku snížení hodnoty těchto devizových rezerv, čímž vzniká hospodářská ztráta z důvodu korunového přecenění těchto rezerv. Máme za to, že masivní nákup eur v rámci intervencí nebyl pro tuzemskou ekonomiku a její stabilitu zase až tak nevýhodné, jak to může na první pohled vypadat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ NÁZORY NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Ukončení intervencí žádná tragédie nebyla

Diskutovat (0)