Hyde park - Už žádné regulace v bankovnictví prosím


15. 11. 2016  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje velkou míru postupující regulace v bankovnictví. V konečném důsledku se obrátí proti klientům, tvrdí. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Už žádné regulace v bankovnictví prosím




Čtenář ve svém příspěvku kritizuje pokračující regulace v bankovním sektoru. Obává se, že se nakonec tyto stále se rozšiřující regulace dotknou především klientů bank a dalších finančních institucí. Začínají se totiž významně regulovat hypotéky, splácení hypoték, poskytování úvěrů, objem hypoték apod. 

Komentář JanaKač:

Nevadí vám, jak se zase přibližuje další regulace u bank? Přečetl jsem si zprávu, že podle nového zákona bude moci Česká národní banka zakazovat komerčním bankám, které hypotéky nesmí poskytovat, nebo dokonce jak velký objem hypoték budou moci svým klientům poskytnout. Tohle už je jasně omezující a diskriminující regulace. Všimněte si, že tato regulace začala pozitivními impulsy, kdy se měli chránit klienti bank jako spotřebitelé v rámci zákona o spotřebitelském úvěru. Možnost mimořádného splacení bez sankcí - OK, povinnost řádně zhodnotit bonitu a schopnost splácet klienta - OK, omezení sankcí - OK, ale proč teď další regulace, která zakazuje stoprocentní hypotéky, a když už zakážeme 100 procentní a 95 procentní hypotéky, proč ještě budeme regulovat, jak velkou část hypoték mohou banky poskytovat? Hypotéky mezi 80 až 90 procenty hodnoty nemovitosti totiž budou moci banky poskytnout pouze v rámci 15 procent všech vynaložených hypotečních úvěrů. Ostatních 85 procent pak budou hypotéky pod 80 procent. To je už podle mého názoru přehnaná regulace.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, s Vaším názorem se ztotožňujeme. I my vnímáme celou situaci jako postupné a přehnané regulování odvětví. Žádné jiné odvětví kromě bankovnictví není takto silně a složitě regulováno, jako se chystá v rámci připravované legislativy. Vnímáme to už jako zasahování do samostatného hospodaření a obchodní politiky bank. Narušuje se tak konkurence na bankovním trhu. Pokud totiž přikážeme bankám, že mohou pouze jen malou část objemu úvěrů vynaložit na určitý produkt, tedy například hypotéku 80 % - 90 %, pak omezujeme možnost bank soutěžit s tímto produktem na volném trhu a tím výrazně snižujeme práva a postavení klientů bank. Navíc takové zásadní a výrazné omezení není v současné době na místě. Chápeme snahu centrální banky preventivně zasahovat na trhu a omezovat nezdravé tendence vzniku cenových bublin a rizikových úvěrů, ale tohoto by mělo být dosahováno nikoliv restrikcí a zákazy, ale spíše pozitivní motivací bank. A dovolujeme si hodnotit, že banky v rámci svých kontrolních mechanizmů i svého hospodaření jsou proti bankám v zahraničí velmi konzervativní, což se ukázalo i v rámci poslední finanční krize, která se tuzemského bankovního sektoru dotkla jen minimálně.



Hyde park - Už žádné regulace v bankovnictví prosím

Diskutovat (0)