Hyde park:
Větší zájem o drahá data cenu nesníží


05. 03. 2019  09:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

HYDE PARK - Čtenář nesouhlasí s názorem, že větší využívání mobilních dat, které nyní patří k nejdražším v Evropě, povede ke snižování jejich cen. Ke snížení cen může vést pouze větší konkurence, a odstranění překážek pro přechod k jinému operátorovi.

Hyde park: Větší zájem o drahá data cenu nesníží




Čtenář polemizuje s názorem, který se nedávno objevil a který byl hojně diskutován v médiích i sociálních sítích, že ke snížení cen mobilních dat povede jejich větší využívání. V praxi by tak Češi neměli tolik využívat wifi, ale raději si platit právě drahá data mobilních operátorů, což údajně povede v blízké budoucnosti ke snížení ceny. 

Komentář Jaroslava855:

Jako další jsem nemile překvapen řešením, které naznačila paní ministryně. To je absolutně protitržní názor. Lidé nebudou kupovat uměle drahé věci, jen proto aby se cena v budoucnu snížila. To platí tím spíše, když mají alternativu v podobě kvalitního pokrytí signálem wi-fi. Jako ajťák jsem navíc na tyhle věci dost citlivý a myslím, že i tomu trošku rozumím. Operátorům je jedno jak hodně lidé využívají data a v jakém objemu, vždyť i ten objem se velmi rychle zvyšuje, a cena nEklesá. Operátoři mají lid zaháčkované a jsou si jistí svým podílem na trhu, který spí. Mají tak rozparcelovaný trh a evidentně jim to vyhovuje a nebudou s tím vůbec nic dělat. Mají spočítáno, že kdyby získaly par zákazníků navíc, bude je to stát velké náklady, takže se jim ten přechod nových zákazníků ani reálně moc nevyplatí. Navíc by musely snižovat ceny i pro ostatní a do toho se jim nechce. Věc vyřeší příchod dalšího operátora a zrušení bariér pro přechod k jinému operátorovi, jak nedávno oznámil kdosi z vlády. Chce toho ale dělat mnohem víc.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, s Vaším názorem se zcela ztotožňujeme. Rozhodně si nemyslíme, že otáčení se v kruhu rozsekne problém. Na prvním místě by měl být vždy zákazník jako spotřebitel, a ten by měl být pánem trhu. Nikoliv poskytovatel služby. Ten by se měl naopak v maximální míře přizpůsobit přáním zákazníka. Dle našich informací už se věc aktivně řeší. Jako první dochází právě k omezování bariér pro přechod k jiným operátorům, zavádí se přechod do dvou dnů a zrušení všech pokut za přechod k jinému operátorovi, což je první krok. Aktivněji se také začíná připravovat a organizovat příchod čtvrtého operátora na trh, který bude potřebovat získat podíl na trhu a to může udělat jedině tím, že nabídne lepší podmínky, ceny a začne přetahovat zákazníky od současných operátorů, kteří budou nuceni na toto reagovat. Rozhodně jsme optImističtí ohledně budoucího vývoje a potenciálu pro snižování cen dat, i rozvoje služeb.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Větší zájem o drahá data cenu nesníží

Diskutovat (0)