Hyde park - žádný růst ekonomiky se nekoná. Vše je pouze iluze


14. 02. 2017     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje všeobecné nadšení z růstu ekonomiky a argumentuje, že se v zásadě o žádný skutečný růst nejedná. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - žádný růst ekonomiky se nekoná. Vše je pouze iluze




Čtenář vychází z toho, že celý růst ekonomiky zajišťují pouze automobilky a spotřeba domácností. Kdyby se vyloučily tyto dva základní faktory růstu, ekonomika by klesala. V loňském roce se totiž snížily jak investice, tak i ostatní odvětví průmyslu buď stagnovala, nebo dokonce klesala. Podle čtenáře se tak o skutečný a zdravý růst vůbec nejednalo.

Komentář Rabinas:

Růst? O jakém růstu tu povídáte? Žádný se nekoná. Stačí jen umět číst data a je to úplně jasné. Jestliže automobilový průmysl udělal růst kolem 8 procent a celkově růst průmyslu byl 2,9 procenta, je jasné, že bez automobilového dopingu, by ostatní odvětví buď nerostla, nebo přímo klesala. Co dalšího se pak na růstu podílelo? Už jen spotřeba domácností. Opět uměle vyhnaná růstem platů, poháněným růstem ve veřejném sektoru. Stavebnictví klesalo, investice klesaly a zahraniční obchod přispěl minimálně. Pokud bychom vyloučili automobilky a domácí spotřebu, byla by to doslova tragédia. Kde jsou ocelárny, potravinářský průmysl, strojírenství, chemie a další odvětví, která by měla růst alespoň tak jako automobilky? Proč nerostly? A když rostly, tak úplně minimálně? To přeci nesvědčí o dobré kondici ekonomiky. Nejsme na tom vůbec tak dobře, jak se všeobecně tvrdí a žádný ekonom to nepřizná. Všichni jen papouškují to samé, co říká vláda nebo ČNB, ale vlastní názor jako by nebyl. Ať někdo zkusí prostě z růstu vyloučit automobilky a hned by se vidělo. Podle mého odhadu by byl růst průmyslu 0,2 %, nebo rovná nula. A ekonomika by pak rostla ne o 2,4, ale o 1,4 a všechno by to bylo jen o růstu platů a spotřebě, která navíc není zajištěna růstem produktivity, ale jen nedostatkem lidí na trhu práce.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, jedná se o velmi zajímavý pohled a určitě máte v mnoha ohledech pravdu. Je navíc ještě třeba připomenout, že růst a zejména zahraniční obchod je stále stimulován a nadopován intervencemi ČNB, které oslabují korunu a vývozci tak za vyvezené zboží získávají větší objem korunových tržeb, nebo si mohou dovolit naopak udržovat do zahraničí nižší ceny. I tento efekt ale odezní. Všeobecně růst ekonomiky není založen rovnoměrným způsobem a dominantní tažnou silou růstu je domácí spotřeba a tedy mzdy zaměstnanců a příjmy občanů. Po mnoha letech útlumu je to však logické. Lidé utrácejí, využívají růstu platů, nízké nezaměstnanosti a tento dosud stagnující segment se prostě dostává do reálnější polohy. Určitě bych aktuálně nekritizoval růst jen proto, že je tažen domácí spotřebou. Ta by vzhledem k podhodnocenosti tuzemských mezd měla růst i nadále a to velmi silným tempem. A těžit by z něj měl především tuzemský lehký průmysl a zejména malí a střední podnikatelé. Právě na tuzemském kapitálu a malých a střeních podnikatelích by měl budoucí růst naší ekonomiky stát. Musíme konkurovat nápady, kvalitními službami a už ne jen cenou práce a nízkou cenou produktů.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Hyde park - žádný růst ekonomiky se nekoná. Vše je pouze iluze

Diskutovat (0)