Hyde park - Zahraniční kapitál není dobrý. Na bankách to vidíme


16. 02. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém komentáři kritizuje Českou republiku za její závislost na zahraničním kapitálu. Konkrétně u bank to vidí jako velké riziko. Je zahraniční vlastnictví tuzemských bank skutečně problém? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Zahraniční kapitál není dobrý. Na bankách to vidíme




Odhaduje se, že až 52 procent tuzemských právnických osob vlastní cizinci. Velkou část našeho průmyslu vlastní cizí společnosti. Drtivou většinu tuzemských bank a jejich kapitálu pak vlastní cizí banky. Konkrétně se hovoří pouze o jediné rize České bance, kterou je Fio. Pohled na zahraniční kapitál, stejně jako v jiných věcech, nemůže být černobílí. Vše má své dobré i špatné stránky. Ale také by mělo být všeho s mírou a přiměřeně.

Komentář Beowulfa:

Jsem přesvědčený o tom, že naše závislost na zahraničním kapitálu je alarmující. Stali jsme se kolonií kapitalistů a nejvíc je to vidět právě u bank. Každá banka je ve vlastnictví banky zahraniční. Uvědomují si pánové politici, že tím ztrácíme svojí svobodu a nezávislost? Když se rozhodnou hromadně tyhle vlastníci odejít z našeho trhu, nebo ho vytunelovat, tak naše malá země končí. Stačí třeba nějaký válečný nebo teroristický konflikt a můžeme o všechno přijít, protože naši lidé a naše firmy v podstatě nic nevlastní. Prvním důkazem je i drancování naší ekonomiky ze strany zahraničních vlastníků formou přemrštěných dividend, kdy všechno co banky na našich klientech vydělají, tak pošlou pryč. Přicházíme tak o stamiliardy, které jsme mohli v rámci naší země bohatě využít. Jednou skončíme hodně špatně. Uvidíte!

Reakce naší redakce:

Zahraniční kapitál má své přínosy i negativa. V době krize tuzemského bankovního sektoru, kdy hrozil krach našich velkých bank, byl příliv zahraničního kapitálu a cizích vlastníků do bank velkým pozitivem. V té době jsme postavili skutečné základy stabilního bankovního sektoru v naší zemi. Tento sektor prošel bez jakýchkoliv problémů všemi dosavadními finančními krizemi a turbulencemi. To přitom nebyl běžný případ. Na západ od našich hranic totiž krachovaly i velmi významné a velké banky. Cizí kapitál přinesl svého času do bankovnictví investice, na které bychom z domácích zdrojů neměli. Nyní si je samozřejmě i s velkými zisky vybírá zpět v podobě velmi vysokých dividend. Problém není ani tak samotný cizí kapitál a cizí vlastníci, jako spíše rozsah tohoto vlastnictví. Vlastnická struktura tuzemských bank je skutečně velmi nevyvážená a v tomto jsme na zahraničních vlastnících bank velmi výrazně závislí, což do budoucna může představovat určité riziko. Také výši dividend posílaných zahraničním vlastníkům vidíme jako neadekvátní. Pokud banky zasílají vlastníkům více než 90 procent svého zisku ve formě dividend a to každý rok, není to v pořádku. Je vidět, že vlastníci do tuzemských bank už neinvestují, nebo investice nejsou zdaleka takové, jaké by mohly být, aby naše bankovnictví bylo na úrovni těch nejvyspělejších bankovních zemí.

Zahraniční kapitál pak obecně v ekonomice vítáme. Jedná se nejen o příliv peněz a materiálu, ale také o rychlý příliv know-how. Pokud zahraniční investor postaví v tuzemsku továrnu, pak s ní přináší mnoho pozitivních věcí. Nejedná se jen o jednorázovou částku investice, ale o zaměstnání třeba několika stovek lidí. Přináší strojní zařízení, techniku, systém výroby. To vše se učí i zaměstnanci firmy. V neposlední řadě přináší i jednoznačný příspěvek k růstu hrubého domácího produktu a tento investor má už v době stavby zajištěné trhy a tedy i veškerý odbyt. Představte si, že to vše by se mělo financovat z domácích zdrojů, včetně výzkumu, zajištění odběratelů, veškeré infrastruktury apod.

Dá se říci, že nebýt vůbec žádných zahraničních investorů, tak by ekonomika naší země byla možná i o 20 procent nižší.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Zahraniční kapitál není dobrý. Na bankách to vidíme

Diskutovat (0)