Hyde park:
Zákaz dividend pro banky? Fungovalo by to?


01. 08. 2017  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář ve svém příspěvku kritizuje dividendovou politiku bank, která dle jeho názoru vysává finanční prostředky nejen z bankovního trhu, ale i z celé ekonomiky. Navrhuje dividendy zakázat. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park: Zákaz dividend pro banky? Fungovalo by to?




Čtenář kritizuje, že si banky vyplácí ročně desítky miliard korun na dividendách pro své vlastníky. Bankovnictví tak přichází každoročně o prostředky, které by mohly být použity například na investice v bankovním a finančním sektoru, na vývoj nových produktů, nebo na zvyšování bezpečnosti internetových bankovních aplikací. O prostředky navíc přichází celá ekonomika. Co na to náš server?

Komentář Jakuba24:

Stejně jako vás, mě štvou ty šílené dividendy co si banky vyplácí. Teď jsem zase četl, že je to skoro deset miliard u ČSOB, a další miliardy u další bank. Nejsme nejbohatším státem v EU a přesto takhle podporujeme ty bohatší, místo aby to bylo naopak. Víte jak by jsme byli na špici v inovacích v bankovnictví, kdyby se ty dividendy investovaly zpátky do bank a měl by pak z toho užitek i klient? Banky toho nejsou schopné, tak navrhuju, aby se dividendy u bank prostě zakázaly. Ty banky by pryč neodešly a musely by ty peníze investovat a tím by na tom vydělala celá naše země, včetně klientů, kteří zisky bankám přinesli. A když to nejde po dobrým, musí to jít po zlým. Rozhodně budu volit v říjnu stranu, která takové řešení nabídne.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, i my dlouhodobě kritizujeme dividendovou politiku bank. Určitě bychom také rádi viděli mnohem vyšší objem prostředků investovaných zpět do bankovnictví a do inovací. Na druhou stranu nemůžeme rozhodně souhlasit s tím, že by toho bylo možné dosáhnout nějakým paušálním zákazem vyplácení divident. Myslím dokonce, že by takový zákaz mohl být vyhodnocen jako protiústavní a vedlo by to také k vlnám žalob či arbitrážím s naší republikou. Byl by to také velmi negativní signál pro jiné investory, nejen do bankovního sektorů, ale vůbec do naší země jako takové. Smyslem je spíše motivovat banky, aby své investice zvyšovaly a i daňovou či odpisovou politikou dát bankám prostor, aby mohly investovat a investice se jim vyplatily. Na druhou stranu je prostor pro masivní investice poměrně omezený, a je otázkou, zda by se masivní investice bankám do naší malé ekonomiky a její inovační zabezpečení skutečně vyplatily. Rozhodně tedy podporujeme nižší dividendy a vyšší investice, ale rozhodně ne jakýmkoliv zákazem vyplácením dividend a podobná řešení.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Zákaz dividend pro banky? Fungovalo by to?

Diskutovat (0)